Glas mladih – glas nemoći?

16 ožu

Milijuni mladih izišli su na ulice i trgove  u najmanje 2052 grada u 123 zemlje. Zadnja velika mobilizacija bila je 2003. protiv rata u Iraku. Jesu li tadašnje demonstracije zaustavile rat? Išlo je kako je išlo. Hoće li ovaj krik mladih otvoriti oči moćnicima svijeta ali i svakome od nas? Sjedinjene su se Države povukle iz pariškog kluba, dogovora o smanjenju zagađivača! Je li glas mladih glas vapijućeg u pustinji? Priroda i čovjek toliko su povezani da je “ubijanje” prirode ubijanje čovjeka. U tome svi pomalo sudjelujemo: automobili, bez kojih je nezamisliv život, jedan su od velikih zagađivača naše planete. Jesmo li nemoćni pred katastrofom koja prijeti našoj planeti? Nalikujemo li posadi broda koji juri prema stijenama a posada igra partiju karata? Argetinski biskup Marcelo Sanchez, pročelnik Papine akademije znanosti, s pravom govori o “kolektivnom samoubojstvu” čovječanstva i dodaje  da smo “posljednja generacija koja može stvari promijeniti”. Ovaj svijet jedino Božja dobrota može spasiti.

“Kada u vjerničkom životu slabi molitva, onda je sigurno da su oslabili vjera i pouzdanje u Boga, slušanje Boga i traženje volje njegove. Molitva je susret i razgovor s Bogom. Ona ima snagu proizvoditi čuda, otvoriti nebo. Evanđelist Luka govori kako se kod Isusova krštenja nebo otvorilo i čuo se Božji glas, i to se dogodilo u trenutku dok je Isus molio (3,21). To je zapravo, poruka svakom kršćaninu: prava molitva ima snagu otvoriti nebo i Bog na molitvu uvijek odgovara. Isto tako kada evanđelist govori o Isusovom preobraženju, stavlja naglasak kako Isus ne ide na goru da bude preobražen, nego ide moliti. Preobraženje dolazi kao odgovor na Isusovu molitvu (9,28-29). Tu je opet jasna poruka svakom vjerniku: istinska molitva mijenja i preobražava naš život.”  Iz korizmene poslanice biskupa Križića

Jutros je lagana naoblaka prekrila nebo slunjskog kraja. Sunce ne može slati “snopove zlatne svjetlosti” na naše njive, polja i vrtove. Ne znači da se prilike ne mijenjaju iz sata u sat. Očekuje se popodne provedravanje a temperatura oko 18 stupnjeva. Proljeće je ne samo kalendarski na vratima nego je vidljivo na svakom koraku. 

Večeras je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 17 sati. Krist nas želi osloboditi od nastojanja da svijet preobrazimo silom i trikovima, revolucijama bez ljubavi. Ovaj svijet pada ili se spašava Kristovom ljubavlju koja je izlivena u srca naša i koju dijelimo jedni s drugima.

Danas se održava susret prosvjetnih djelatnika i ostalih koji rade u odgojnim ustanova na Plitvicama. Predavač je vlč. dr. sc. Mario Tomljanović  na temu: “Evanđelje (Radosna vijest) – škola za život”. Doznajemo da se okupilo 30 prosvjetnih djelatnika.

Slunj večeras: prije spavanja ne zaboravimo zahvaliti Bogu za ovaj dan i izreći molitvu iz dubine duše. Krist i nasilje, Krist i klanjanje moći ne mogu skupa.