Veliki Petak u Slunju: slavlje ljubavi i milosrđa – Uz Isusov grob

19 tra

Večeras u 17 sati slunjski su vjernici dohrlili u svoju crkvu. Obredi Velikog petka nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Veliki Mel Gibson u filmu Pasija (Isusova muka) kamerom bilježi zastrašujuće prizore muke, pogotovo neke detalje. Kritičari su ga kritizirali zbog surovosti koju kamera u njegovim rukama podastire gledateljima. Ali, kritičari su vidjeli samo ljudsko tijelo koje je iznakaženo ali nisu vidjeli Boga na djelu u ovoj zastrašujućoj drami. Oni su poput dvojice učenika koji su putovali u Emaus nakon što su vidjeli stradanje pravednika i triumf zla. Ali kad im je sugovornik “otkrio pisma” ovi su ljudi vidjeli sve drugačije. Velebni Božji plan se otkriva do u detalje. Upravo tako vjernici ulaze u otajstvo Kristove muke bez koje ne bi bilo uskrsnuća. Bog nije pitao za cijenu koju će “platiti” za čovjekovo spasenje pa je došlo u obzir i sramotno raspeće na križu. Čovjek može kleknuti pred takvog Krista i proliti suze uz molbu da ga ne zaboravi u ljudskoj slabosti i krhkosti. Razbojniku s njim raspetim zajamčio je odmah spasenje. Vjernici su danas u procesiji dolazili pred križ i pokleknuli uz poljubac. Oni su dotaknuti Kristovom ljubavlju koja otvara budućnost u svjetlu Uskrsnuća. U pozadini rata koji se vodi i koji će se voditi u čovječanstvu je rat oholosti protiv ljubavi. U oholosti čovjek je slijep za Božju ljubav, može je čak i prezreti. U Kristovu križu vjernici vide i svoj križ ali i prijelaz iz smrti u život.

Nakon čitanja muke zajednica se molila za spasenje ljudi. Mnogi su se pričestili i tako postali jedno s Kristom koji trpi i koji nas vodi k uskrsnuću tijela i životu vječnom.

I ove su godine slunjski vatrogasci i mladi športaši odvojili koji trenutak kao odgovor na Isusovu ljubav. U tišini i sabranosti stajali su uz Isusa “položenog u grob”. Grob nije zadnja riječ ali svima nam je proći kroz prazan grob prije slavnog uskrsnuća. Naše kickboxing-tigrice, mladi nogometaši NK Slunj i vatrogasci odradili su svoj dio počasti. Šutnja nekad govori jače od riječi. Naši vatrogasci u svečanim odorama htjeli su reći: Isuse, nemoj nas zaboraviti.

Mladi nogometaši NK Slunj-a

Još mlađi nogometaši NK Slunj

Vatrogasci su se izmjenjivali

Naše “tigrice” iz kickboxing kluba “Tigar” Slunj

Vatrogasci su obnovili “stražu” kod Isusova groba

Još jedna ekipa iz NK Slunj

Slunjski vatrogasci koji su bdjeli