Uskrsni ponedjeljak s biskupom: u Slunju mise u 8 i 11 sati – 290 ubijenih na Uskrs

22 tra

Danas, na uskrsni ponedjeljak, u slunjskoj su crkvi slavljene mise u 8 i 11 sati. Neki vole doći u 8 sati, pogotovo domaćice, koje onda mogu pripremiti bogat učak za ostale.

Danas je divan sunčani dan pa su mnogi koristili ovakvo vrijeme za Emaus: pouskrsno posjećivanje rodbine. Misu u 11 sati predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović. Nijedan Uskrs nije prošao a da on nije podijelio uskrsnu radost s rodnom župom Slunj. Danas su se misi pridružila dvojica svećenika-dominikanaca iz Zagreba. Oni su pošli u Emaus: odabrali su Slunj-Plitvice. Pater Ivan Tomić i pater Marko Dokoza s grupom studenata stigli su na početku mise i pridružili se koncelebraciji. Biskup je progovorio narodu jednostavno i jasno. U svjetlu Kristova Uskrsnuća naš križ, bol, umiranje izgleda drugačije. Ništa nije besmisleno! Bol i patnja bit će preobraženi – Istakao je biskup. Čitanje pisama otkriva nam smisao Kristove i naše patnje. Narod je pjevao i molio oko Krista uskrslog.  Bilo je ugodno danas slaviti uskrsno otajstvo u slunjskoj crkvi.

Nakon mise čašica pića s biskupom u župskoj dvorani. Divan sunčani dan ljude je potaknuo na divljenje Božjim stvorenjima. Koliko nas čudesa okružuje!

Biskup Bogović predvodi danas misu u Slunju a koncelebriraju uz župnika pater Ivan Tomić i pater Marko Dokoza (dominikanci iz Zagreba)

Trenutak Pričesti

Ubijeno 290 kršćana na Uskrs u Šri Lanki – Ne samo kršćani Šri Lanke, nego razumni ljudi naše planete, ostali su šokirani nakon uskrsnog masakra. Nadbiskup Colomba, kardinal Albert Malcolm Ranjth, osudio je seriju bombaških napada na crkve i neke hotele na Uskrs 21. travnja. U napadima je ubijeno najmanje 290 kršćana a ranjeno oko 500. Prema policiji ovo je najteže nasilje od završetka građanskog rata 2009. godine. Kardinal je pozvao kršćane Sri Lanke da ne uzimaju sami pravdu u svoje ruke. Policija kaže da su uhićene 24 osobe. Vlada je optužila “National Thowheeth Jama’ath, lokalnu islamističkuj grupu. Domaće i strane službe upozoravale su na mogućnost napada. Nejasno je zašto nisu poduzete potrebite mjere od strane vlade.

Kršćani su najprogonjenija vjerska grupacija na svijetu koja trpi progone i nasilje svih vrsta. Progoni prate crkvu od prvih dana njenog hoda kroz povijest. Ali progoni ne mogu zaustaviti njen hod. Mučenici su “sjeme” koje donosi obilne plodove.

 

Posljedice bombaškog napada u crkvi