Drugi svibanj – Sajam – Preminuo Petar Jukić i Joso Požega Čupo

2 svi

Drugi dan svibnja vedar i nasmijan. Jučerašnje slavlje praznika neki produžuju i danas. Danas će turisti i prolaznici moći posjetiti sajam četvrtkom u Slunju. 

Bujanje u vrtovima

U sajmu danas

Sveti Atanazije – Danas crkva slavi sv. Atanazija Velikog, biskupa Aleksandrije i crkvenog naučitelja. Rodio se u Aleksandriji oko 298. Jedan od velikana prve crkve, prozvan je „ocem pravovjerja“ i „stupom crkve“. Bio je đakon, tajnik i učenik aleksandrijskog biskupa Aleksandra. Kao đakon sudjelovao je 325. na saboru u Niceji, a od 328. aleksandrijski je biskup. Vjernici su ga primili s oduševljenjem kao „vjerodostojnog kršćanina, asketu i pravog biskupa“.  Borio se protiv arijanske sljedbe te je bio proganjan. Ostavio je mnoštvo djela: apologetskih („Protiv pogana“, „O utjelovljenju“), dogmatskih i povijesno-asketskih, uglavnom u obranu nicejskog vjerovanja i protiv arijanstva, spise s tumačenjima Svetog pisma i brojne poslanice. Napisao je i životopis svetog Antuna Pustinjaka. Preminuo je 2. svibnja 373. u Aleksandriji.

Rimski svećenici u Moskvu – Stotinjak katoličkih svećenika rimske biskupije posjetit će idućih dana Rusiju pod vodstvom kardinala-vikara Angela De Donatis-a. Pratit će ih na ovo hodočašće u Moskvu i okolna sveta mjesta ruske ortodoksije isusovac Germano Merani iz ruskog zavoda u Rimu i Michelina Tenace sa sveučilišta Gregorijana. “Ovim hodočašćem želimo produbiti svoje znanje o pravoslavlju i njegovoj duhovnoj i umjetničkoj tradiciji” – izjavljuje kardinal De Donatis. Predviđen je susret s moskovskim patrijarhom Kirilom I. Ovo hodočašće predstavlja također priliku za rast u svećeničkom zajedništvu i svjedočanstvu evanđelja.

                                 

Preminuo je u 82. godini života PETAR JUKIĆ iz Komesarca 164. Pogreb u petak 03.05.2019. u 15 sati na groblju u Sadikovcu (ispraćaj iz kapelice u Cetingradu). Za njim tuguju sinovi Joso, Zdravko i Mile, kćerke Ankica, Jelena i Kajo, snahe, zetovi, unučad i praunučad, sestra Milka i rodbina

Preminuo je u 64. godini života JOSO POŽEGA Čupo iz D. Taborišta 162. Pogreb na slunjskom groblju u petak 03.05.2019. u 16 sati. Za njim žale sestre Bare, Vera i Dragica, braća Ivan i Jure, nećaci i nećakinje