Rakovica: slavlje krizme

4 svi

Danas u 10.30 sati župna crkva sv. Jelene u Rakovici zagrlila je veliku obitelj: roditelji i djeca, stričevi, tete, bake i djedovi okupili su se oko krizmanika. Njih 12 u prvim redovima, nakon višegodišnje pripreme, zaželjeli su primiti sakrament Potvrde. Biskup mons. Mile Bogović, koji je kao dječarac dolazio u ovu crkvu, doživljava ovo slavlje na poseban način. Bože, koliko je generacija u ovoj crkvi nalazilo mir u duši, doživljavalo Božji zagrljaj i odlazilo u svakodnevnicu s Božjom rukom na ramenu. Župnik don Goran Antunović pozdravio je biskupa i krizmanike, prozvao ih po imenu. Započelo je slavlje u kojem su ovi mladi sudjelovali na poseban način. Okruženi svojima milima i dragima oni su prepoznali u moru zavodljivih  ponuda i laži jedini put koji ih vodi u budućnost: Kristov put koji preko križa vodi k slavi uskrsnuća. Biskup je jasno izlagao kršćanski put u ovom vremenu u koje nas je Božja providnost postavila. Petar je podlegao slabosti i izdao Učitelja ali se pokajao i vratio učitelju i  svim zanosom svjedočio Božju ljubav pa i pod cijenu mučeništva. Dok gledamo ovu dragu mladost, njih 12 (kao što je broj apostola), spopadne nas tjeskoba ali i radost. Hoće li odoljeti napastima oca laži i napustiti Isusov put? Današnji barbari ne nose koplja kojima probadaju i prijete nego su u skupim odijelima, naoružani skupim mobitelima, siju laži i zarobljavaju na perfidan način. Jedino crkva, koja okuplja narod u zajednicu Božjih sinova, može spasiti čovjeka. Udaljiti se od zajednice Božjeg naroda, znači postati laki plijen oca laži. Hoće li naši mladi imati nutarnje snage za rat koji se vodi u našem vremenu?

Mladi su s kumovima koji su držali ruku na njihovom ramenu pristupali pred biskupa. “Primi pečat dara Duha Svetoga!” Odgovor  Amen znači pristanak na otvaranje srca snazi Duha Svetoga da uđe u njihova srca. A Duh Sveti je snaga koja se ne može usporediti s ovozemaljskim mitovima. Ali ako mu zatvorimo srca on na silu ne ulazi. Krizmanici su primili i pričest iz biskupove ruke. Na kraju su uz riječi zahvale uručili biskupu simbolične darove u košari. Kao što to biva u ovakvim slučajevima fotoaparati su zabilježili ovaj događaj. Veselje se nastavilo po kućama krizmanika. Okupila se rodbina, kumovi, prijatelji. Krizmanici naši dragi, vi ste Kristovi apostoli u ovom vremenu. Vas 12 može učiniti ono što je učinilo i 12 apostola. Nemojte omalovažiti Božju milost koju ste primili! Možete učiniti velika djela. Snaga koja pobjeđuje ovaj svijet nije vojska, ni tehnologija, nego vjera vaša.

Krizmanici u prvim redovima sa svijećom u ruci ispovijedaju vjeru

Pred biskupom u pratnji kuma

Zahvala i dar biskupu na kraju

Biskup je svakom krizmaniku darovao svoju knjigu “Slunjski kraj i njegova crkva u prošlosti i sadašnjosti”. Knjiga je to koja prati hod Božjeg naroda kroz povijest

S svojim župnikom don Goranom

Imao sam čast s krizmanicima biti dionik slavlja i napraviti zajedničku fotku