Novi gospićko -senjski biskup o. Zdenko Križić

4 tra

 

Danas je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović pozvao savjetnike, vijećnike, kanonike na hitnu sjednicu u Gospić u 12 sati. Pozvani su i mediji. Već se naslućivalo o čemu se radi. Točno u 12 sati biskup domaćin mons. Mile Bogović objelodanio je da je imenovan novi gospićko-senjski biskup. Ovdje su se našli zadarski nadbiskup i biskupi metropolije na tradicionalnom saboru biskupa Riječke metropolije a koji s biskupom domaćinom danas slave Blagovijest u katedrali u 17 sati: mons. Želimir Puljić, predsjednika HBK i zadarski nadbiskup, metropolit riječki i nadbiskup mons. Ivan Devčić, biskup krčki mons. Petanjak te porećko-pulski biskup mons Kutleša. Papinu bulu imenovanja pročitao je predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Novoimenovani je biskup karmelićanin o. Zdenko Križić. Biskup domaćin pojasnio je da sve službe u biskupiji ovim prestaju. On ostaje apostolski administrator (upravitelj) biskupije do primopredaje. Prezbitersko vijeće prestaje s radom, jedino Zbor savjetnika ostaje. Nakon dogovora s novoimenovanim biskupom Zdenkom Križićem uslijedit će primopredaja. To se treba realizirati u roku od dva mjeseca.

Gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović, nakon što je navršio 75. godina života 2014. godine, ponudio je Svetom Ocu ostavku na biskupsku službu. Sveti Otac je ove godine prihvatio njegovo odreknuće i imenovao novog gospićko-senjskog biskupa u osobi karmelićanina o. Zdenka Križića, dosadašnjeg rektora zajednice međunarodnog kolegija Teresianum u Rimu. Novi gospićko-senjski biskup o. Zdenko Križić rođen je 2. veljače 1953. godine u Johovcu, u Bosni i Hercegovini. Filozofiju je studirao kod karmelićana u Firenci, a teologiju na Papinskom teološkom fakultetu Teresianum u Rimu. Prve zavjete položio je 1970., a svečane 1976. godine u Zagrebu. Za svećenika je zaređen godinu dana kasnije u Zagrebu. Magisterij iz duhovnosti na Teresianumu postigao je 1978. godine s tezom: Biblijske osobe u djelima svete Terezije Avilske. Nakon svećeničkog ređenja služio je kao prefekt sjemeništa u Zagrebu, profesor na tadašnjem Institutu za kršćansku duhovnost u Zagrebu, provincijal, provincijalni vikar, prior samostana u Remetama, a potom na Krku, zatim učitelj novaka te generalni vikar Reda. Od 2012. godine služi kao rektor zajednice međunarodnoga kolegija Teresianum u Rimu.

0404161a

Nadbiskup zadarski i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, biskup domaćin mons. Mile Bogović, riječki metropolit i nadb. mons. Ivan Devčić te krčki biskup mons. Petanjak

0404161c

Mediji su požurili izvijestiti redakcije o novoimenovanom biskupu

0404161d

Bio je prisutan i porečko-pulski biskup mons. Kutleša

Novi gospićko-senjski biskup o.Zdenko Križić