Nakon Bugarske Papa Franjo u Skoplju – Biskup Križić vodi slavlje u Splitu

7 svi

Papu Franjo na putu iz Bugarske u Makedoniju zatekla je vijest da je preminuo Jean Vanier, osnivač fondacije Arca koja okuplja hendikepirane osobe i brine se za njih. Danas je ova fondacije proširena u 30 zemalja. Papa je Franjo ovu vijest primio dok je odavao poštovanje drugoj velikoj kćeri katoličke crkve – majki Tereziji – koja je od ljubavi prema bližnjemu stvorila najvažniji i prvi zakon svoga života živeći za siromašne i napuštene. A upravo je majka Terezija rođena u Skoplju 1910. godine kao Agneza Bojadži. Papin posjet Makedoniji spada u red njegovih apostolskih putovanja koja su posvećena katoličkim vjernicima koji su manjina ili “malo stado” u dotičnoj državi.

Papa Franjo predvodio je misu na Trgu Makedonija u Skopju pred oko 15.000 makedonskih katolika. U Skoplje je stigla grupa hodočasnika iz Hrvatske i BiH.

Papa Franjo u Skoplju

Danas Split  slavi svoga zaštitnika sv. Dujma. Svi smo, diljem Hrvatske, u duhovnom zajedništvu sa splitskom crkvom. Pogotovo kad naš gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić predvoditi ovo slavlje.

„Mučeništvo se ne može podnijeti samo ljudskim snagama. Kršćansko mučeništvo je posljedica dubokog iskustva Boga i čiste ljubavi prema Bogu i čovjeku. U tom mučeništvu nema ni grama mržnje, zlobe ili osvete prema bilo kome. Mučenicima je uzor uvijek bio Isus i njegovo mučeništvo. To je bilo mučeništvo iz čiste ljubavi u čistoj ljubavi“ – poručio je biskup mons. Zdenko križić