Blizanci-svećenici – Dan biološke raznolikosti – Norijada i normalijada

22 svi

U subotu 25. svibnja biskup u Trevisu (Italija) mons. Gianfranco Gardin zaredit će u katedrali braću blizance Don Giacoma i don Davida Crespi, 26 godina. Braća blizanci odlučili su se za svećeničko zvanje već u 11. godini života. Poznato nam je da se više braće zaredilo za svećenike ali blizanci su rijetkost.

Braća blizanci

Jučer u popodnevnim satima vratili su se sudionici 27. vojnog hodočašća iz  Lourdesa. Okupili su se na zahvalu u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Zagrebu odakle su i krenuli na hodočašće.

Uz Dan biološke raznolikosti ovaj snimak govori o zakutcima naše domvine gdje je priroda netaknuta i čista, gdje se voda može piti i gdje je biološka raznolikost očuvana. Ali, nije tako svugdje. Pred naletom velikih zagađivača pojedine biljne vrste nestaju. Ako prskanje voća i povrća uništi insekte nestaje jedna karika u lancu: nema oprašivanja! Posljedice su nesagledive. Oko 78 posto divljih biljaka u umjerenom pojasu Europe razmnožava se pomoću oprašivača. Kod 84 posto svih usjeva oprašivači imaju veliki utjecaj na njihovu količinu i kvalitetu te se procjenjuje da su direktno zaslužni za oko 15 milijardi eura godišnje poljoprivredne proizvodnje.

Norijada – Danas maturanti diljem Hrvatske slave. Završetak srednje škole jedan je od važnih odsjeka u životu. Pred njima su novi izazovi i donošenje odluke: daljnje školovanje ili posao a možda i oboje. Kao u svim gradovima i slunjski su maturanti danas pobudili pažnju prolaznika svojim nestašlucima i pjesmom. Molimo Boga da  njihovo veselje ne prijeđe granice. .

Slunjski maturanti slave

Raspjevani slunjski maturanti

Normalijada umjesto norijade – Učenici 4.a i 4.b razreda zadarske Klasične gimnazije u srijedu 22. svibnja, umjesto bacanja brašna po gradu u učeničkim povorkama, brašno, ulje i druge namirnice koje su osobno kupili, darovali su socijalnoj samoposluzi koja djeluje pri zadarskom Samostanu sv. Frane. Nakon toga, dan su proveli u zajedničkom druženju i rekreaciji u Turističkom naselju Zaton.

 

                                    

Preminula je u 87. godini života SOFIJA KRNIĆ iz Primišlja 19a. Pogreb 22.05.2019. na groblju Jelići u Primišlju u 15 sati. Za njom žale kćerka Danica, zet Jovan, unučad Jovanka i Predrag, braća Milan i Miloš, sestra Milka i rodbina