Gospić: predstavljen zbornik “Spašavanje povijesti” posvećen biskupu Mili Bogoviću – U Slunju krštena mala Rita

25 svi

Današnji događaj u gospićkoj katedrali i Pučkom učilištu zaslužuje posebnu pažnju. U gospićkoj katedrali okupilo se oko slavljenika, mons. Mile Bogovića, prvog gospićko-senjskog biskupa, sedam biskupa i oko 40 svećenika. Razlog ovog okupljanja je 20. obljetinica njegovog biskupstva. U katedrali je okružen sedmoricom biskupa, među njima predsjednik HBK i zadarski nadbiskup mons. Puljić, riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Ivas, porečko-pulski biskup mons. Kutleša i mons. Milovan…Propovjedao je šibenski biskup u miru mons. Ivas. Zbor je lijepo pjevao a pridružio mu se i narod. Dojam je da Gospićani nisu prepoznali veličinu i dalekosežnost ovog događaja…

Drugi dio nastavljen je u Pučkom učilištu. Ovdje je predstavljen zbornik radova posvećen njemu pod naslovom “Spašavanje povijesti”. Istina, mons. Mile Bogović je u mirovini od 1916. godine ali upravo sada radi ono što nije mogao u tolikoj mjeri kao aktivni biskup: vadi iz mraka povijesne događaje koje su prekrile naslage laži i krivih interpretacija. Njegov znanstveni rad prepoznali su mnogi. Ovom prilikom okupili su se ljudi od pera, udružili snage i napisali zbornik na 500  stranica posvećen biskupu Bogoviću pod naslovom “Spašavanje povijesti”. Radi se o 50-ak autora koji su osvijetlili njegovo odrastanje, njegovo djelovanje kao profesora, njegov povijesni opus, više autora je osvijetlilo njegov biskupski rad, pothvat izgradnje crkve hrvatskih mučenika, njegovo djelovanje kao prvog gospićko-senjskog biskupa…Govorili su mnogi od autora knjige. A od pedesetak autora spomenimo samo neke: Josip Bratulić, Marko Medved, Tomislav Vuković. Željko Holjevac, Franjo Velčić, Želimir Puljić, Jure Krišto, Juraj Batelja, Bono Zvonimir Šagi…Foklorna grupa mladih Ličana obogatila je predstavljanje knjige lijepim napjevima. Knjiga se mogla odmah nabaviti po cijeni od 140 kuna.

Ulazak u katedralu

Narod u katedrali

Sa predstavljanja zbornika “Spašavanje povijesti”

Predstavljanje knjige u dvorana Pučkog učilišta u Gospiću

Događaj koji nije u sjeni biskupovog slavlja je krštenje male Rite u Slunju. Roditeljima Martinu i Marini ovo je prvo dijete. Kumovi su bili Marija i Nikola (biskupov nećak!)