Dan medija – Prve Pričesti –

2 lip

Danas 2. lipnja Crkva slavi svjetski dan sredstava komunikacije ili dan medija. Dan je 1967. uveo papa  Pavao VI i to treći dan iza Uzašašća a to je upravo danas. Mediji se mogu koristiti za širenje suradnje, razumijevanja ali i za širenje kaosa, mržnje, manipulacija.  Mi smo se uključili tiskanjem godišnjaka MOSTOVI i ovim web-stranicama u medijski prostor. Strpljivo i redovito trudimo se izići u javnost s ponudama nade, radosti, izvijestiti o događanjima u našoj sredini. Vidimo da je to mnogima od izuzetne važnosti i da ne mogu zamisliti novi dan bez naših vijesti i razmišljanja na ovim stranicama.

Jutros je slavljena jutarnja misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Danas je Božjemu narodu ponuđena Isusova “Molitva pod zvijezdama” kao hrana. Uoči svoje muke Isus moli okružen učenicima. Prije odlaska ostavlja im najvažniju poruku: ostanite u ljubavi međusobno i s Bogom. Isus prije smrti daje učenicima najvažnije savjete i upute. A najvažnije je ostati u ljubavi međusobno i s njim i Ocem nebeskim. Nema druge snage koja nas može odlijepiti od zemlje nego ljubav! A na licu Isusa raspetog prepoznajemo dubinu ljubavi. U tome je Stjepan primjer kršćanske pobjede: kamenovan molio je za svoje neprijatelje a to znači da ga nije mržnja zarobila. Stjepan mučenik je primjer kršćanske pobjede.

Jutarnja misa u Slunju

Danas mnoge župe slave dan Prve Pričesti. Osim Slunja tako je u Drežniku, Korenici…U Slunju u 11 sati pred oltar će doći bijela četa i započet će gozba ljubavi. Djeca će po prvi puta sjesti za stol s Kristom i primiti pričest. Riječ čest (čestica) znači dio. Primiti pričest znači primiti Kristovo tijelo koje nam se daje do smrti na križu. Nastavljamo život s njime i postajemo slični njemu u životu za druge.

.