74. obljetnica Maceljske tragedije – Preminula Mare Katić

3 lip

Maceljska tragedija – Jučer je u Macelju održano spomen slavlje povodom 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Hrvatskoga križnog puta. Misu i molitvu za žrtve predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Macelj je jedna postaja Križnog puta gdje je likvidirano bez suda i obrane oko 13.000 ljudi 1945. godine. Ovo je  stratište komunistički režim skrivao ali su grobovi progovorili. Udruga Macelj 1945. otkriva jezovita ubijanja koja su se ovdje događala. Stratište Macelj ili Maceljska šuma jedna je od bolnih rana koje još uvijek krvare. Biskup je između ostalog rekao: „Kada se govori o zločinima partizana nakon Drugoga svjetskog rata obično se zaustavlja na odnosima zaraćenih strana, na političkim i nacionalnim neprijateljstvima, na obračunima i osvetama, na razlozima i uzrocima koji bi trebali biti opravdanje za nešto što opravdanja ne može imati, ako želimo živjeti temeljni smisao ljudskoga postojanja. Ovakav zločin seže tako duboko da ga je nemoguće držati u okvirima zemaljske zbilje. Jer, ovdje se u Maclju nalazimo pred pokušajem zatvaranja neba, pred pokušajem ubijanja smisla. Uostalom, odlika svakoga totalitarizma jest provedba onoga što znače riječi ‘totus’ i ‘totaliter’, da napravi cjelovitost u kojoj je Bog suvišan, u kojoj je nebo zatvoreno, a vječnost izbačena“, rekao je biskup u homiliji i dodao: „U mučenjima i ubijanjima koje objedinjuje naziv ‘križni putovi’ vidljiva je provedba komunističkoga ateizma koji je promicao zatvoreno nebo i protivio se smislu čovjeka kao Božjega stvorenja, koje je stvoreno za vječnost“, upozorio je mons. Šaško.

„Iz toga su proizlazili izražaji nove ‘ateističke religije’, s vlastitim nametanim vjerovanjima i obredima, od kulta Partije do kulta ličnosti. Trudilo se oko naviještanja boljega svijeta; stvarani su ateistički blagdani, ne bi li se mijenjao vjerski kalendar; postojali su obredi inicijacije, ‘ispovijedi’ i provjere pred isljednicima te dugotrajne ‘pokore’ od kojih su mnoge bile progoni, zatočeništva i smrt. Mijenjala su se poimanja o obitelji, o slobodi, o domovini, o vlasništvu, a svatko tko bi, ne samo putem kršćanstva, nego i s pomoću kulture, umjetnosti, očitovao da je potrebno otvoreno nebo i smisao, proglašen je neprijateljem i nepoželjnim“, rekao je biskup.

Mučno je o ovome govoriti reći će naši čitatelji. Ali, u biti borba između smisla i besmisla nastavlja se i dalje. Zadnji motiv borbe i ratova je sotonski pokušaj da čovjeka odvoji od Božje ljubavi i da ga prepusti svojim strastima. Đavolska oholost čovjeka čini okrutnim prema onoj Dostojevskog “ako Boga nema sve je dopušteno”. Sotona će mijenjati svoje metode a cilj ostaje uvijek isti: zatvoriti nebo čovjeku! Nažalost, povijest nije učiteljica života nego iz povijesti čovjek ništa ne nauči. U ovakvoj situaciji najvažnije je ostati u Božjoj ljubavi. Ništa nas ne može rastaviti od Božje ljubavi: ni smrt, ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni ikoji stvor… reći će sv. Pavao. Nisu li kršćani danas najprogonjenija kategorija stanovnika naše planete? To upravo govori da sotona ne može podnijeti “hodočasnike neba” koji sanjaju Očev dom i nemir srca liječe snagom ljubavi. Ipak, zadnju riječ ima ljubav. Nažalost, neki su se uključili u sotonski projekt a da toga nisu svjesni. Naš je narod u svom pamćenju to izrekao uzrečicom: “Tko s vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju!” Ili, takvi su sotonini “korisni kreteni” kojima su zločini banalnost!

Turističke grupe stižu u Slunj ranom zorom

Danas je pretežno sunčan dan kakav priželjkujemo tjednima. Organizirane grupe turista dolaze u Slunj i Rastoke bez obzira na kišu i sunce. Prednost Rastoka a tako i Plitvica je u tome što kiša ne umanjuje ljepotu i snagu vode u pokretu. Obilne kiše daju ljepotu slapovima…

                                   

Preminula je u 80. godini života MARE KATIĆ iz Novog sela 97. Pogreb u utorak 04.06.2019. u 16 sati na slunjskom groblju. Za njom želi sin Josip, kćer Ankica, snaha Dina, zet Mile, unučad i praunučad, sestra Milka, brat Josip i ostala rodbina