Dolazi ljeto? – Darko u ekspediciji na sjeverni pol

5 lip

Danas nas je malo pomilovalo ljeto! Sunčani dan kakav samo možemo poželjeti. Kao da nas je ljeto zaobišlo – neki su pomišljali. Ipak, danas možemo osjetiti ljeto u usponu…Vjerujemo da dolazi konačno toplo vrelo ljeto!

U Dublinu susret dušobrižnika inozemne pastve – U Dublinu (Irska) od 3. do 5. lipnja održava se godišnji susret hrvatskih dušobrižnika iz pastoralnog područja Zapadna Europa. U Dublinu je i grupa slunjskih mladi koje željno čekamo da se vrate. Dobro je otići, vidjeti, nešto naučiti ali se vratiti u svoj dom i ugraditi u njega svoj znoj i suze, stečena znanja. Domovina je u njih uložila puno i očekuje da se vrate. Ako je kineskom premijeru “zastao dah” kad je vidio Hrvatsku, što bi mogli reći tek njeni sinovi! U jednom od predavanja fra Ljubomir Šimunović podsjetio je na misao pape Ivana Pavla II. o potrebi nove evangelizacije i novih svjedoka za naše vrijeme. Spomenuo je i misao Benedikta XVI. koji je internet usporedio s novim kontinentom koji tek treba upoznati, dok papa Franjo govori o moći interneta i društvenih mreža, koje imaju velike mogućnosti promicanja susreta, ali u sebi kriju i mnoge opasnosti. Jedna od opasnosti ili iluzija je dojam naših iseljenika da su preko interneta u Hrvatskoj. A nisu! Preko interneta ne mogu zasaditi vinograd, brati grožđe, obraditi zapuštena polja, udahnuti život u pusta sela…

Darko u ekspediciji na sjeverni pol – Jučer je naš Slunjanin Darko Matešić otišao prema sjevernom polu. Primljen je u poljsku ekspediciju koja odlazi na sjeverni pol zbog znanstvenog istraživanja. Ekspedicija će ostati u ledu i snijegu malo duže u prikupljanju podataka. Život u ovakvim uvjetima je surov ali privlačan, pogotovo onima koji vole avanture, izazove ili jednostavno koji su znatiželjni. Naš Darko je poznat po akrobatskom hodanju po konopu u Rastokama. On je zaustavljao dah turistima hodanjem po konopu iznad korita Korane, penjanjem po mostovima…Stoga je njemu odlazak na sjeverni pol izazov za koji se pripremio i ne sumnjamo da će izdržati. Prije odlaska Darko je primio blagoslov u slunjskoj crkvi.Poželimo mu dobro zdravlje i sretan povratak u Slunj! Očekujemo da nam se javi s dalekog sjevera gdje je pola godine dan a pola godine noć.

Darko iznad kanjona Korane kod Rastoka 01.05.2019.

Oko podne je u Slunju bilo pljuska pa i tuče