Slunj: održane 19. lovno-športske igre

8 lip

Otvorene 19. lovno-športske igre – Subotnje jutro najavljuje vreli ljetni dan i mnogo događanja. Danas se očekuje pojačan dolazak turista. U Slunju su u bivšoj vojarni Kneja u Slunju već u 8 sati počele 19. lovačke igre. Naši će se čitatelji pitati kakve su to igre. Doista po lovačkim igrama lovci slunjskoga kraja jedinstveni su u Hrvatskoj. Počeli su pred 19 godina s ovakvim igrama. Osjetili su potrebu da izraze svoje raspoloženje i u igrama vezanim za lovstvo. Igre i druženje idu zajedno. U tome ih podržavaju prijatelji i znanci. Od disciplina spomenimo: ciljanje puškom risanicom, rad lovačkih pasa, nogomet, šah, potezanje konopa, bacanje kamena s ramena, pripremanje lovačkog gulaša. Tako već 19 godina traju ove igre.

U 8 sati svečano su postrojena lovačka društva pred pozornicom ukrašenom zastavama i lovačkim trofejima. Nakon odsvirane himne obratili su se predsjednik lovnog ureda Slunj g. Vlado Katić, predsjednik odbora Tomislav Magdić, gradonačelnik g. Jure Katić, izaslanik ministra Tome Medveda g. Nikola Turkalj…Na kraju je župnik Mile Pecić zazvao Božji blagoslov na lovce koji brižno i odgovorno vode brigu o prirodi. Igre se održavaju na više lokacija. Osim Kneje igre se odvijaju u Cvitoviću u gateru: igre s lovačkim psima, na igralištu s plastičnom podlogom mali nogomet… Pripremaju se gulaši za popodnevne satove, odvijaju se igre šaha, povlačenje konopa, bacanje kamena…Jednostavno druženje traje i nitko ne gleda na sat. Dodajmo da su u svakomu od nas nagoni kao i u životinjama. Nagon može biti razarajući ako ga ne kontroliramo i ne oplemenimo. Nagon je energija koju samo treba usmjeriti prema plemenitoj nakani i on postaje blagoslov. Vidjeli smo što sve životinjski nagon u ljudima može napraviti u nekim prilikama kao što su ratovi, terorizam…Naši lovci znaju biti i nježni prema slabima i nezaštićenima. Oni obilaze naš kraj i zapažaju svaku promjenu…

Postrojena lovačka društva

Voditelji lovačkih udruga  i gosti

Priprema gulaša treba početi već ujutro

Na ovim lovno-športskim igrama svi su pobjednici. Druženje se proteglo čitavo popodne. Oko 300 lovaca i  njihovih prijatelja navijalo je za hrvatsku nogometnu momčad. Možda je i njihovo navijanje pomoglo vatrenima da pobjede Wels sa 2 : 0. Ipak, kad se zbroje svi osvojeni bodovi u svim disciplinama onda je na prvom mjestu LD “Medved” iz Cetingrada. Najbolji gulaš napravila je ekipa domaćina: LD “Korana” Slunj.

Pobjedničku ekipu iz Cetingrada LD “Kuna” bodrio je i njihov velečasni Stanko

Za njihovim su gulašom prste lizali i tražili još: ekipa LD “Korana” Slunj