Tijelovo: svetkovina Tijela Kristova

20 lip

Događaj u pustinji, kad Isus govori narodu a onda mu dijeli umnoženi kruh, podsjeća na zadnju večeru kad je ustanovio euharistiju koja je njegovo sebedarje za sva vremena: žrtva ljubavi koja se posadašnjuje u svim vremenima i nudi svim genetracijama. Njime nahranjeni hodamo ulicama, trgovima naše svakodnevnice i želimo biti kruh dobrote ne samo onima koji žive u radosnoj nadi nego i onima koji žive u žalosti, beznađu, tjeskobi…Isus ne spašava svijet bez našeg doprinosa: kad mi učinimo bar malo on to umnoži i nastaje čudo!

Kad se vjernici saberu oko Uskrsloga  na Gozbu ljubavi, događa se isto ono što opisuje današnje evanđelje: Krist ih oslobađa od depresija,  zarobljenosti i hrani svojim sebedarjem. Oni su onda osposobljeni dijeliti s drugima nadu, ljubav, radost života, tješiti…To postaje ritam života: hrane se Kristovom ljubavi da bi je prenosili na druge. Naoko, to izgleda tako malo u ovom svijetu podjela, sukoba, nepravdi…ali Krist umnaža na čudesan način ono malo što mi ponudimo drugima!

Danas misa s procesijom u Slunju u 11 sati (jutranja misa u 8). U Blagaju danas nema mise!

Jutros u 8 sati u slunjskoj crkvi

Misa u 11 sati. Vrijeme toplo, pomalo sparno. U crkvi je narod od srca i iz srca pjevao. Profinjena kršćanska duša prepoznaje Kristovu ljubav. Između osjećaja nemoći i želje da ovaj svijet bude drugačiji vjernik čini naoko male stvari. Između ostalog mnogi su došli i ponudili Gospodinu sebe. To ne prolazi nezapaženo! “Kud ćemo od tebe Gospodine kad ti imaš riječ života vječnoga” – iako ne znaju ove riječi napamet one u njima žive i donose plodove…Na kraju mise procesija preko povijesnog trga ispred crkve s četiri postaje. Isus je s nama na našim trgovima, ulicama, uredima, školama, tvornicama…

Misa u 11 sati

Tijelo Kristovo! Amen!

Procesija

Četvrta postaja…