Danas blagdan Rođenje Ivana Krstitelja – Sestre Amalija i Dionizija danas slave na Drenovi

24 lip

Danas crkva slavi blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja. Ovaj zadnji starozavjetni prorok okupio je učenike, ali kad je prepoznao Krista kao Spasitelja svoje je učenike uputio k Isusu s obrazloženjem “da mu nije dostojan odriješiti remenje na obući”. Ivan je izmoljeno dijete, roditelji su ga dobili u poodmakloj dobi. Marija je pohitila k Elizabeti, majci Ivana Krstitelja, da s njom podijeli radost. Ivan je od rođenja pokazivao proročki karakter. Povukao se u pustinju i živio strogo asketski. Okupljao je učenike i pripremao ljude za novost koja je “visila u zraku”: Krista je prepoznao i navijestio. Isus će za Ivana reći “da se nije rodio veći od žene!” Herod mu je dao odrubiti glavu.

U Smoljancu, plitvičkom naselju na ulazu u park (lijevo od koranskog mosta) drvena je kapela sv. Ivana Krstitelja. Ovaj biser lokalne arhitkture zli su ljudi zapalili 1991. Kapela je obnovljena. U njoj će se večeras u 18 sati slaviti misa a glavno slavlje prenosi se u nedjelju u 12 sati. 

Drvena kapela sv. Ivana u Smoljancu

Danas rođenje sv. Ivana Krstitelja slave: Tounj, Aleksinica, Donji Kosinj, Lipice, Prizna, Švica. U Riječkoj nadbiskupije sv. Ivana slave Delnice, Rijeka sv. Ivan i Zlobin

http://www.sestre-scj.hr/site/documents/najave/jubilej2019.png

Među slavljenicama su sestre Amalija i sestra Dionizija koje su dugi niz godina radile u Slunju. Čestitamo svim sestrama jubileje ali posebno sestrama Amaliji i Dioniziji!

S. Amalija

S. Dionizija

Sestre slavljenice s nadbiskupom Devčićem