Svetkovina apostola Petra i Pavla

29 lip

Danas crkva slavi dvojicu apostolskih prvaka – Petra i Pavla. Svaki je od njih išao svojim putem ali im je zajednička vjernost Kristu. Petar, koji se zvao Šimun, bio je s bratom Andrijom ribar blizu Kafarnauma. Na Isusov poziv Andrija i njegov brat Šimun ostavljaju sve i idu za Isusom. Šimunu će Isus promijeniti ime u Petar-Stijena zbog posebnog poslanja. “Ti si Petar-Stijena i na toj ću stijeni sazidati crkvu i vrata je paklena neće nadvladati!” Ali Petar nije bio baš dosljedan. Isusa je zatajio kod suđenja, odvraćao ga je od njegova puta križa. Međutim, znao je reći:” Ti znaš Gospodine da te volim!”. Nakon Duhova propovijedao je u Antiohiji i svjedočio a potom otputovao u Rim. U Rimu će biti biskup i podnijeti mučeništvo za svoga Učitelja. Rimski biskup je od tada papa koji utvrđuje u vjeri i nauku ostale crkve…Pavlov je život posve drugačiji. Zvao se Savao. Bio je vrlo dobro obrazovan. Progonio je mladu crkvu. Bio je kod kamenovanja sv. Stjepana. Na putu u Damask doživio je obraćenje: “Savle, zašto me progoniš” bile su riječi koje su ga oborile i otvorile oči za Isusovu novost. Tri je godine proveo u pustinji u molitvi i razmišljanju. Otvorile su mu se oči za divni plan spasenja. On je u Kristu prepoznao Spasitelja: “Živim, ali ne više ja nego Krist u meni”. On će napisati poslanice koje su duboko i blistavo razmišljanje o Kristu i spasenju čovjeka. Iako se slave jednim blagdanom Petar i Pavao išli su drugačijim putevima i rijetko su se susreli ali su posvjedočili ljubav prema Kristu mučeništvom u Rimu.

Danas župa Cetingrad slavi apostole Petra i Pavla kao svoje suzaštitnike. Kapela na Prijeboju posvećena je sv. Petru. A Petrovo slave kao svoje zaštitnike župe Lički Ribnik i Rudopolje.

20. obljetnica biskupskog ređenja mons. Mile Bogovića – Na današnji dan 1999. godine zaređen je za biskupa u riječkoj katedrali mons. Mile Bogović koji je prvi biskup Gospićko-senjske biskupije. Čestitamo mu 20 godina biskupstva! On je udario temelje novoj biskupiji. Nakon toliko stoljeća vraćeno je biskupsko sjedište u Liku. Polovica nove biskupije bila je okupirana, crkve porušene. Slijedila je velika obnova. Uz obnovu porušenih crkava obnovio je sve važne institucije. Izgradio je crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, osnovao novu župu Plitvice i Ogulin II. Proslavio je zlatnu misu u Slunju 06.07.2014. Nakon navršene 75. godine života snagom zakona ponudio je ostavku koju je Papa prihvatio 2016. i imenovao mons. Zdenka Križića novim gospićko-senjskim biskupom. Iako je u mirovini biskup Bogović ne miruje: piše knjige, prisutan je u medijima, obilazi župe, pomaže u podijeli sakramenta Krizme…