Subota, 6. srpnja: hodočašće u Trojšmarije – Krizma u Cetingradu- Mlada misa i tajna jednog kaleža

6 srp

Gospa od Utjehe, zaštitnica župe Trošmarije. Hodočašće u ovo Marijino svetište ima dugu tradiciju. Iz slunjskog su kraja nekad rado hodočastili u Trošmarije.

Danas će Krizma u Cetingradu u 17 sati pokrenuti mnoge. Krizmanici će povezati ne samo rodbinu nego i mnoge koji će ih podržati na putu prema kršćanskoj zrelosti. Mlade čekaju mnoge zamke ali nisu sami. Danas će na poseban način doživjeti da nisu sami. Odavno bi crkve i kršćana nestalo da ih ne vodi Duh Krista uskrsloga…

Mlada misa i tajna jednog kaleža – Nedjeljna misa u Katedrali u Senju u 12 sati mladomisničko je slavlje našega Senjanina vlč. Josipa Tomljanovića koji je na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla u gospićkoj Katedrali zaređen za svećenika. Radost svećeništva vlč. Josip želi podijeliti sa svojim župljanima, obitelji, prijateljima i braćom svećenicima. Među darovima koje ćemo prinijeti na oltar je i jedan kalež koji je Josipu poklonio njegov prijatelj, sada umirovljeni svećenik vlč. Jochen Koenig iz njemačkog grada Neussa, inače veliki prijatelj Hrvatske. Taj kalež je zapravo našao jedan njemački vojnik u ruševinama crkve u Neussu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Čuvao ga je kod sebe zahvalan Bogu što je čudesno preživio rat. Vlč. Koenig je iz tog kaleža služio misu kod bolesničkog kreveta ovog čovjeka. Znajući da je vlč. Koenig veliki prijatelj Hrvata, starac mu je prije smrti dao kalež da ga odnese u Hrvatsku kao simbolična naknada za ratno stradanje Hrvatske od strane Njemačke. Drago nam dae će ovaj kalež u nedjelju biti u našoj Katedrali koja je trajni svjedok stradanja ali i obnove našega naroda (sa Facebook stranice župe Senj)