David pred Golijtom – Preminula Marija Štefanac

9 srp

Klimatske promjene ubiru danak. Nerazumno ponašanje krupnog kapitala ne vodi računa o posljedicama. A posljedice su vidljive u prirodi, naglim promjenama a rezultat toga su migracije stanovništva. Jedna mlada lisica prešla je iz Norveške preko Grenlanda i dospjela u Kanadu u potrazi za hranom. Bila je čipirana pa su je mogli pratiti. Učenjaci se tomu čude. A milijuni ljudi su u potrazi za hranom i to nas ne zabrinjava. Dijelove Afrike zahvatila je suša. Mlada aktivistica Greta Thunberg pokrenula je mlade koji dižu glas protiv uništavanja ravnoteže na našoj planeti. Ovaj glas djece i mladih izgleda kao David pred Golijatom. Dječak David svladao je grdosiju Golijata. Mogu li glasovi malenih svladati grdosiju kapitala koji uništava dijelove naše planete i uzrokuje migracije stanovništva?

Nastavlja se ugodno vrijeme. Jutros je ugodnih 15 stupnjeva u slunjsko-plitvičkom kraju. Visoka naoblaka zadržat će svježinu dobar dio dana.

 

Čovjek je putnik: na putovanju daje, prima, uči. Ipak, vrijeme koje nam je darovano jednokratno je i neponovljivo. Upravo je zbog toga dragocjeno: u vremenu se rađamo za vječnost. Najdragocjeniji trenuci su oni kad smo živjeli i žrtvovali se za druge…

Kad izgubimo neke stvari onda ih znamo cijeniti. Tako je s pitkom vodom, zrakom, mirom, zdravljem…

                                 

Preminula je u 85. godini života MARIJA ŠTEFANAC r. Lončar iz G. Taborišta. (N. Turkalja 7). Pogreb u srijedu 10. srpnja u 16 sati na slunjskom groblju. Za njom žale kćerke Dijana i Edita, zetovi, unučad Anamarija i Matija, sestra Nada i ostala rodbina.

Marija Štefanac (1934-2019)