Predblagdanasko raspoloženje

13 srp

Predblagdansko raspoloženje – Subota ima predblagdansko i prazničko obilježje. Predosjećamo toplinu Dana Gospodnjeg koji je vrhunac tjedna. Nedjeljno svetkovanje daje smisao našem radu, znoju, nošenju križa…Najjača je molitva nedjeljna euharistija ali i naša osobna molitva odgaja nas i uvodi u otajstvo Božje ljubavi. Kriza molitve ili nesposobnost molitve znak je naše nezrelosti, sljepoće srca pa i oholosti. Početni stav molitve je spoznaja naše nemoći i nedostatnosti i upućenost na onoga koji je Izvor snage i života. Nije to poniženje čovjeka kao što nije poniženje za dijete ako pruži ruke prema ocu da ga u naručju prenese preko mutne rijeke na drugu obalu. Dijete samo ne može svladati bujicu duboke i mutne rijeke da bi prešlo na drugu obalu. Ono pruža ruke starijima da mu pomognu. Zato će Isus reći: “Ako ne budete kao djeca nećete ući u kraljevstvo nebesko!” Dijete ne može rasti bez pomoći roditelja i starijih. Odbijanje molitve ili opiranje molitvi neki pokušavaju obrazložiti da Bog nije naš sluga, da on ne ispunjava naše lude želje i zato mu ne treba dodijavati. U dubini našeg odbijanja molitve stoji zapravo stav da smo nespremni prihvatiti Boga kao dobrog oca i razviti sposobnost slušanja. U pozadini nesposobnosti molitve stoji premoć pouzdanja u sebe i svoje snage što je nerealno. Molitva mijenja naše životne stavove i može nas preobratiti i preobraziti. Onda kad u molitvi nismo uslišani to nas tek treba potaknuti na promišljanje i propitkivanje o našim životnim stavovima. Možda smo neke stvari posložili naopako i tražimo da nas Bog usliša. Istom kad uspostavi sklad svoje i Božje volje čovjek biva uslišan. Jednostavno, ne može biti neuslišan! Mi dolazimo na nedjeljnu misu da uskladimo, ponekad svoje sebične stavove, s onima Božjima.

Najbolji tata

Jutros je oblačno i pada povremeno slaba kiša u slunjskom kraju. Kao da je jesen došla u naš kraj nakratko…Danas će se puno toga događati u našem kraju. Spomenimo vjenčanje Damira i Danijele u 17 sati, zatim subotnju misu u 18 sati koja je već početak nedjeljnog slavlja. Povećan broj turista koji se zaustave u Slunju…

Ova simpatična obitelj dolazi iz Švedske. Želja im je i Božić doživjeti u Hrvatskoj, u Slunju. U Švedskoj su im naše stranice veza s domovinom.