Udbina: slavlje sv. Jakova

25 srp

Temelji katedrale sv. Jakova iz XIII. stoljeća otkriveni su tek 1995. nakon Oluje. Bila je to lijepa građevina na brežuljku koji dominira onim krajem. Krbavska biskupija bila je osnovana 1185. na Splitskom crkvenom saboru. Za vrijeme Turaka, nakon Krbavske bitke 1493. godine, biskupsko sjedište premješteno je na Modruš (odavde u Senj). Jedino je sačuvan križ krbavskih biskupa koji je iz Primorja vraćen u novoosnovanu biskupiju Gospićko-senjsku 1999. godine.

Danas je slavljena misa u crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini u 10 sati. Misu je predvodio biskup u miru mons. Mile Bogović uz koncelebraciju šestorice svećenika. Misi se pridružila grupa udbinskih vjernika, djece i odraslih. Biskup je opisao lik sv. Jakova. On je imao svojih mana ali to nije zapreka za hod za Gospodinom. On je tražio od Isusa s bratom da spali gromom selo koje ih nije primilo. Na putu za Isusom učio je njegove lekcije milosrđa, ljubavi, opraštanja. Najteža je bila ona na Kalvariji kad je Isus razapet. Tu je lekciju svladao. I sam je podnio mučeništvo: odrubljena mu je glava!  Hrabrost i mirnoća predanja Gospodinu motiviralo je druge da ga slijede.

Nakon mise biskup sa svećenicima i narodom uputio se na ostatke katedrale, kojih 500 metara od svetišta. Zanimljivo da se ovdje nije smjelo istraživati naše korijene i pamćenje. Čudna je okolnost da su agresori 1991. godine, ukapajući svoje tenkove, otkrili temelje katedrale. Temelji su očišćeni nakon 1995. ali će se i dalje istraživati. Biskup je opisao burnu i bremenitu povijest ovog kraja i naroda. Mi ne smijemo prebrisati našu prošlost, svjedočanstva generacija prije nas. U našoj kršćanskoj memoriji veliko je duhovno bogatstvo. Ono je poznato Božjoj dobroti ali i mi se trebamo nadahnjivati hrabrošću njihove vjere.

Misa u udbinskoj crkvi

Idemo prema ostacima katedrale po suncu i žegi

Na ostacima katedrale na Udbini

Na ovoj dragoj djeci i mladosti ostaje da primljeno duhovno bogatstvo žive i prenesu na budućnost