Slunj: otvoren izložbeni korzo

3 kol

U sklopu Dana grada Slunja zapaženo mjesto ima “Izložbeni korzo”. Slunjske mažoretkinje, one najmlađe kao i one starije, zabavljale su brojne posjetitelje na prigodnoj pozornici u gradskom parku. Skladom i bogatstvom pokreta izmamili su pljesak. Bio je to uvod u “Izložbeni korzo”. Radi se o izložbi rukotvorina iz šire okolice koje izrađuju marljive ruke. Radi se ne samo o suvenirima nego i starim predmetima koji imaju svoju priču. Na desetak štandova mogu se vidjeti radovi koji pobuđuju divljenje. U njih su autori unijeli sebe i svaki od njih priča svoju priču…Ove je godine zapala čast KUD-u Cvitović da predstavi kako se žeteocima nosilo jelo. Od župe do kljukuše – mogli bismo tako nazvati ovo kulinarsko umijeće naših starih. Možda će neki od “recepata” biti zapažen okom ugostitelja te oživjeti jela koja su godinama usavršavali i blagovali naši stari. Sjećam se jedne unučice koja je kroz suze na pogrebu svojoj baki zahvaljivala “za najbolju kljukušu na svijetu”.

Prošetali smo oko štandova i opipali neke predmete, suvenire. Na jednom štandu vidimo kovački zanat  i čudesne metalne predmete koji nastaju u rukama kovača. Ljudi obilaze, zagledaju se. Mlađi se čude i odgonetavaju neke predmete a stariji s uzdahom pomisle na stara dobra vremena.

Cvitovčanke su predstavile jela žeteoca

Oko štandova mladi i stariji

Ovaj je majstor-kovač stigao sa svojim štandom iz Hlebina!

 

Ovo mogu raditi samo strpljivi ljudi

Fotografija Međugorje.

U Međugorju je danas treći dan susreta mladih na kojem se okupilo više od 50.000 mladih iz svijeta i nekoliko stotina svećenika.