Plješivica: spašavanje migranata

7 kol

Jučer oko 14.30 sati prilikom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, policijski službenici su na samoj graničnoj crti, na nepristupačnom terenu u šumskom predjelu Plješevice (Škipine-Bijeli potoci) zatekli šest osoba bez osobnih dokumenata u iscrpljenom stanju.
Prema njihovim izjavama osobe su sirijskog državljanstva te se radi o 38-godišnjem ocu i majki s troje djece starosti 14 godina, 6 godina i 11 mjeseci, a s njima je u pratnji bila i 24-godišnja ženska osoba. Od iscrpljenosti 38-godišnjakinja ležala na tlu. Odmah je pozvana Hitna medicinska pomoć, a do njihovog dolaska policijski su službenici iscrpljene osobe okrijepili napicima i hranom. Po dolasku, Hitna medicinska pomoć iz Korenice  je pružila pomoć na licu mjesta 38-godišnjoj majci.  
 
S obzirom da je utvrđeno da su sve osobe nezakonito prešli državnu granicu, u tijeku je utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu. – Ovu vijest prenosimo sa stranica PU ličko-senjske!     

Sjeverni dio Ličke Plješivice

Pogled na Plješivicu preko Vaganca

Možemo zamisliti kolika su bespuća morali prijeći policajci da pomognu ovim osobama u opasnosti. Sjećamo se lažne trudnice koju su isto tako policajci po bespućima Plješivice nosili do prve pomoći! Ona se narugala policiji i liječnicima!Čemu su sve izloženi ovi momci u svim godišnjim razdobljima! Oni koji im znaju prigovoriti neka provedu s njima jednu noć u šumi. Ispod Plješivice kod Vučjaka sabirni je centar za migrante (u BiH). Oni neprestano pokušavaju bespućima Plješivice prijeći u Hrvatsku. Oni ne znaju da je ova planina surova ne samo zimi nego i ljeti. Nepregledna prostranstva šuma, vrleti, strmina…čini ovu inače lijepu planinu negostoljubivom. Ova planina ne oprašta i nema milosti. Toga migranti nisu svjesni. Odajmo našim policajcima priznanje koji u ovoj planini provode svoje radno vrijeme. Baka Mara bi rekla: “Sinko, nije im lako!”!

Istovremeno granični policajci RH spriječili su ilegalni ulazak migranata iz BiH negdje kod Kladuše. Lokalni mediji u BiH govore o 18 migranata koji su zatražili liječničku pomoć u V. Kladuši. Nije jasno kako su dobili povrede. Hrvatska je u EU i prelazak ove granice znači ulazak u EU. Prema tome Hrvatska ima dvostruku odgovornost. Na nasilje na granici policija mora odgovoriti pravim mjerama. Doznajemo da je Grčka primila i prima nove migrante preko Turske. Migrantska kriza nema kraja. Procjenjuje se da je u svijetu 70 milijuna migranata! Ako od Europe napravimo Pakistan onda smo samo proširili nasilje. Treba pomagati državama iz kojih dolaze migranti. To bi bila solidarnost. Ljudi sve više sumnjaju da s migrantima netko manipulira da bi promijenio kartu Europe i svijeta.