Sv. Lovro i njegove suze

10 kol

Danas je spomendan sv. Lovre koji je bio đakon Rimske Crkve. Mučeništvo je podnio za Valerijanova progona u 3. stoljeću, četiri dana nakon pape Siksta II. i četiri rimska đakona. Grob mu se nalazi kraj Tiburtinske ceste, u Veranskom polju, a car Konstantin Veliki podigao je kraj njegova groba veliku baziliku. Štovanje mu se raširilo u Crkvi već od 4. stoljeća. Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona, zapravo je bio protođakon, prvi đakon. Poznata je epizoda kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve. Lovro je upro prstom u siromahe s riječima: “Evo blaga Crkve!” Podnio je strahovito mučeništvo 10. kolovoza 258. godine. Zagovornik je u bolima od opeklina i križobolja. Prvokršćanski mučenici su zvijezde na nebu koje ne zalaze. Oni nam pomažu u orijentaciji  na našem životnom putu.

Očito da se radi o posjetiteljima modem-festiva

Suze sv. Lovre – Nebeski spektakl pod nazivom Suze sv. Lovre ove će godine doseći svoj maksimum  u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019. Očekuje se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat. Naime, to ovisi o Mjescu koji može umanjiti vidljivost ove pojave. Prosječna aktivnost meteorita (Perzeida) je između 50 do 100 na sat vremena.  Suze svetog Lovre, kako se u narodu zove ova pojava na nebu, prepoznata je u narodu zato što se događa oko blagdana sv. Lovre, za toplih ljetnih mjeseci, kada su mnogi na odmoru pa imaju vremena za promatranje ove pojave. Ova pojava nastaje kad komet Swift-Tuttle u svojoj 133-godišnjoj putanji oko Sunca za sobom ostavlja trag prašine. Divimo se onima koji otkrivaju ove pojave u svemiru, ali divimo li se Onome koji je ovaj veličanstveni sustav svemira pokrenuo i održava ga? Sv. Franjo je hvalu Stvoritelju izrekao u Pjesmi stvorova:

Hvaljen budi, Gospodine moj,
sa svim stvorenjima svojim,
napose s bratom, gospodinom Suncem:
od njega nam dolazi dan
i svojim nas zrakama grije.
Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno,
slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po bratu našem Mjesecu i sestrama Zvijezdama.
Njih si sjajne i drage i lijepe
po nebu prosuo svojem.

Putovanja nas mogu obogatiti i baciti novo svjetlo na naš dom, na naš životni prostor. Narod je to izrekao u mudroj izreci: svagdje je lijepo ali doma najljepše!

Smrtno stradao u Maljevcu – Prekjučer oko 15.20 sati na području Maljevca, na njivi uz rijeku Glinu, prilikom izvlačenja drva s obale rijeke došlo je do prevrtanja neregistriranog traktora kojim je upravljao 41-godišnjak. Tom prilikom 41-godišnji vozač je smrtno stradao  – javlja PU karlovačka