Vrhunac topline i suze sv. Lovre – Nakon festivala – Preminuo Milić Mihajlović

12 kol

Danas nas upozoravaju na toplotni val koji doseže vrhunac. Nekima je to samo vrhunac toplog ljeta. Stoljetno zapažanje to je pretočilo u uzrečicu: “Ti moli za kišu do Velike Gospe a ja ću nakon Velike Gospe”. Drugim riječima kiše i osvježenje slijede nakon 15. kolovoza.

Večeras od 22 sata do jutra pruža nam se jedinstven spektakl na nebu: suze sv. Lovre. Negdje se pripremaju za zajedničko gledanje kao na pr. na Petrovoj gori. Broj meteorita prema očekivanjima iznosit će ovaj put od 10 do 15 na sat. Zgodno bi bilo to promatrati i diviti se zvjezdanom nebu. Ponovimo poznatu misao: zvjezdano nebo nad nama i savjest u nama pobuđuju divljenje. Pod zvjezdanim nebom osjećamo svoju malenkost a svijest i savjest u nama vodi nas u prostranstva duha. Nemir u duši neki pokušavaju ušutkati drogom i raznim stimulansima. To je samo zavaravanje samog sebe ili bijeg. Ipak, naše je srce nemirno dok ne otpočine u Bogu. Kolikogod ove riječi zvučale banalno one pogađaju  bit ljudske egzistencije: naša avantura u prostoru i vremenu završava u Bogu. Definicija Boga je: “Bog je Ljubav”.  

Završio je modem-festival. U Slunju jučer i danas gužva: sudionici ovog festivala odlaze na neko drugo odredište ili se vraćaju kućama

Strpljivo čekanje autobusa u centru Slunja

Nakon festivala – Što reći nakon festivala? Ovo je šarena publika. Od obitelji koje žele odmor od stresova u prirodi do onih kojima je ovo prigoda za uzimanje stimulansa za bolje raspoloženje uz psihodeličnu glazbu. Nismo čuli za neki incident, tučnjavu, nasilje. Lokalno stanovništvo nije imalo problema. Trgovci i iznajmljivači soba-apartmana imali su priliku za zaradu. Policija je odradila svoj dio posla. Otkrivanje i hapšenje dilera vrlo je zahtjevno i komplicirano. Rezultati  policijskih aktivnosti nisu nam poznate i ne trebamo ih znati. Liječeni ovisnici koji dolaze iz komune u našu crkvu posvjedočiti svoj životni put, potvrđuju da su bili spremni na nevjerojatne laži i muljanje pa i svojima najbližima samo da ih ostave u njihovom svijetu iluzija. Zapravo  njihovi su im najbliži najveći neprijatelji samo zato jer im žele pomoći. To samo govori o ozbiljnosti problema. Kamp na obali Mrežnice je opustio. Radnici dovode ovaj prostor u prvobitno stanje. Ovamo će se vratiti opet cvrkut ptica, zgažena trava nakon kiša zazeleniti…Iduće godine opet će ovaj prostor tjedan dana zauzeti mladi ljudi iz čitavog svijeta. Čut će se svi jezici svijeta…Mi se radujemo ovim uglavnom mladim ljudima. Oni su Božja djeca kojoj je otvorena vječnost. Oni su pozvani na gozbu života na koju se ne može doći prečacem ili nekim trikom. Sretan je narod, generacija, čovječanstvo koje ima mladost koja živi za druge, koja ne sagorijeva u praznini svoga ega nego u žrtvi za druge.

U centru Slunja u 16 sati

                                †

Preminuo je u 86. godini života MILIĆ MIHAJLOVIĆ iz Veljuna 89. Pokop u utorak 13.08.2019. u 15 sati na groblju u Veljunu. Za njim žale supruga Smiljana, snaha Milka, unuka Ljiljana, unuk Milić i Tamara, praunuke i ostala rodbina