Velika Gospa

15 kol

Danas ostavimo naše trgovačke odnose, ponudu i potražnju, zaradu, korist…Stupimo u prostor darivanja a to znači ljubavi! Biti ljubljen znači biti obdaren drugim. Takva se ljubav ne može kupiti. Ljubav ne traži sebe i svoje nego je okrenuta drugomu. Na drugom polu ljubavi stoji oholost koja prati ljubav kao sjena. Napredak čovječanstva je očit ali samo tehnološki. Napreduje li čovječanstvo? Medicina je ukrotila neke bolesti ali se pojavljuju druge još opasnije. Danas je u svijetu 70 milijuna ljudi u bijegu ili potrazi za preživljavanjem…Danas kršćani glasno govore: mi znamo kamo vodi ljudska povijest i bolji svijet je nama na dohvat ruke! Neki će vrištati na ovu poruku i upirati prstom u ohole, sebične, bešćutne koji vladaju svijetom.

Marija danas poručuje: “Silne zbaci s prijestolja a visoko uzvisi ponizne. Oholost čovjeka izobličuje, pretvara ga u monstruma, diktatora, bešćutnu zvijer. Svršetak ovakvih je pad. Njihov pad je neminovan. Oni završavaju u praznini. Poniznost o kojoj govori Gospa je zapravo realnost. Ponizan čovjek je svjestan svojih granica, položaja ali nije zbog toga iskompleksiran. On je otvoren Božjoj ljubavi koja ga vodi. Gospa je u tome znak. Ona je prošla zemaljski život u otvorenosti Bogu. Bog ne ispunjava naše djetinje i sebične želje nego svoje planove. Svatko od nas ima mjesto u Božjem planu. Kao što je imala Marija. “Neka mi bude po riječi tvojoj!”  Ovaj svijet bez Božje ruke završava u paklu sebičnosti i oholosti. Tamo gdje bogataši vide samo sebe, svoj profit, svoju moć nad slabima, tamo Gospa vidi Boga koji gladne napunja neprolaznim dobrima. a bogate otpušta prazne.  “VELIKA  GOSPA” – to je blagdan kršćanske nade i Božjeg obećanja za čitavu crkvu. M A R I J O na nebo si uznesena, nad anđele uzvišena, zovemo te, molimo te u raj k sebi uzmi nas sve!

Danas će vjernici posjetiti mnoga Marijina svetišta, kapele, crkve…Ujedinit će se u molitvi i pjesmi, uzdići srca iz “doline suza” k nebeskim radostima gdje nas čeka Gospa na nebo uznesena!

U Slunju danas misa u 18 sati! U Cetingradu misa u 12 sati!