Kuknjava? Hvala lijepo!

20 kol

“Žalosna je ova zemlja koja ne umije dati nadu vlastitoj djeci! Tužna je ova zemlja koja ne zna planirati budućnost, koja ne uspijeva zaliječiti rane vlastite povijesti. U ovim godinama susreo sam i upoznao mnoge mlade koji imaju želju da uđu u igru, koji imaju želju da pokažu vlastite sposobnosti i da ostvare ono što su naučili ali su izgubili nadu da preuzmu ulogu i mjesto u ovom pohlepnom i jalovom društvu. Izgubili su nadu da nađu dostojan posao koji ne bi bio prvivremen i skopčan sa svakodnevnim ponižavanjem.

Ovo prisiljava mnoge talijanske mlade da emigriraju u inozemstvo… Posljedica je progresivni rast društva koje stari i postaje nepokretno. Stari ne samo zbog dobi nego duhovno. Duh korporacija i konzervacije u kojem preživljavaju klike, oligarhije, veze i poznanstva i duh klana…

Naša zemlja ne uspijeva minimalno valorizirati talente, sposobnosti i skolonosti naših mladih. Mladi koje ja poznajem – koje sam upoznao kao svećenik – bogati su mladi. Pače vrlo bogati. Ali ne u novcu negu u talentima. U većini slučajeva ovi talenti ne bivaju prepoznati. Ostaju pokopani u pustinji ili bih morao reći u baruštini našega društva! Danas su mnogi mladi uvjetovani društvim hedonizmom koji prečesto banalizira prijateljstvo i ljudske odnose, žive individualistički život koji ne dopušta ljepotu „živjeti zajedno“….Treba oživjeti duboko značenje pojma odnosa /relacija/. Samo odnosima, relacijama, s drugima mladi čovjek može postati dio živog organizma: obitelji, građanske zajednice, škole, udruženja i crkvene zajednice“.  Ovo je rekao talijanski kardinal Bassetti u susretu s mladima u Italiji.”

To je slika i našega hrvatskog društva. Kao da je ovaj kardinal opisivao naše hrvatsko društvo! Ima li smisla praviti ovakve analize i kukati? Gdje je izlaz iz ovakve „baruštine“? Nikada klike, oligarhije i klanovi neće promijeniti svoj komoditet. Nažalost i mladi koji uđu u elitu ponašaju se po zakonima elite i postaju bešćutni prema onima na rubu društva. Možda bi bilo dobro pročitati knjigu „Zabranjeno kukanje“. Naslov ove knjige sugerira odgovor: ne pomiriti se s okoštalim društvom. Upravo mladi mogu svojom kreativnošću i ludom hrabrošću mijenjati odnose u društvu. Nisu oni baš bespomoćni: dao im je Bog talente, hrabrost da pomiču i uklanjaju barikade. Ovo smo razmišljanje stavili na naše stranice ne zato da otvorimo prostor kukanju nego da potaknemo mlade da se suoče sa zaprekama i da ih svladaju. Ne zaboravimo da je Italija druga ekonomija u EU! Dobro je ponoviti staru mudrost: umjesto kuknjave o mraku i tami bolje je upaliti koje svjetlo! Ponosni smo na one mlade u Hrvatskoj koji žive i rade u ne baš naklonjenim uvjetima, koji pripremaju budućnost bez puno vike i galame, koji vide bogatstvo u djeci, koji znaju obilovati i oskudijevati…To su oni mladi koji su znali goloruki braniti domovinu, štititi stare i nemoćne, koji su doživjeli mir kao pretpostavku za rad, koji se raduju svakom novom danu. Blago narodu koji ima mladost koja živi za druge i koja vidi bogatstvo u solidarnosti i ljubavi.

Lijepo je susresti svoje drage i doživjeti radost susreta

 

Vrući dan ali ljudi putuju…

Oni su se dogovorili – njih sedmorica – i  spremili u župnu drvarnicu drva za zimu