Slunj: raspjevani kudovci – Požar na Plitvicama

24 kol

Danas su članovi KUD-a “Korana”, koji okuplja u Zgrebu ljude iz slunjskog kraja, pokazali na Plitvicama dio kulturne baštine slunjskog kraja. Obučeni u narodne nošnje na Plitvicama su turistima pjevali, igrali narodna kola…Poneki se turisti pridruže. Ovo je “izvoz” naše kulturne baštine u svijet. Možemo zamisliti iz koliko zemalja i kontinenata ljudi čuju napjeve koji su se ovdje rodili i žive u narodu.

Večeras su se kudovci u župskoj dvorani u Slunju odmorili uz zakusku. Našlo se na stolu odojka i pića. Međutim, ne ide ovakvo druženje bez pjesme. Pridružilo im se nekoliko momaka iz Cetingrada i članova slunjskog KUD-a. Razvila se pjesma i kola kako to samo oni znaju. Kad ih čovjek sluša prođu ga srsi od uzbuđenja: preko njih govori hrvatska duša koja je u patnjama liječila dušu pjesmom u crkvi i oko crkve. Bojom glasova, snagom napjeva oni prenose vjeru i hrabrost puka koji nije pokleknuo u najvećim nevoljama…

Molitva prije večere

Zasviralo je 13 tamburaša

Kolo i pjesma…

 

Požar na Plitvicama – Buknuo je požar sinoć u turističkom naselju drvenih kuća poznatom kao Etno House na OPlitvicama. “Požar je bio zaista velik i kolege su dehidrirale. Jedan od njih se poskliznuo i pao te je ozlijedio leđa. Obojicu je odvezla Hitna u karlovačku bolnicu i dobro su” – rekao nam je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović. Doznajemo da je jedan vatrogasac pušten kući a drugi je zadržan.

Foto: VZŽ Ličko-senjske