Tužne godišnjice smrti Jure i Ante

27 kol

Na današnji dan 1991. ubijen je u Vagancu Jure Pavlić iz Drežnika. Kao policajac zaustavio je kamion. Umjesto da pokažu dokumente iz kamiona su odgovorili pucnjima: ustrijelili su na mjestu Juru. Bili su to pobunjeni Srbi okupljeni u  paravojne formacije pod zaštitom JNA. U okršaju koji je nastao poginula su oba terorista. Jurin pogreb bio je u znaku beskrajne tuge, straha i nemoći pred topovima JNA koji su bili upereni u Drežnik kao i na čitav slunjski kraj koji je tada bio u okruženju.

Jurin brat Ante točno godinu dana kasnije 27.08.1992. poginuo je na slunjskom poligonu koji je bio pod kontrolom JNA. Ante je pokušao tajno posjetiti svoj rodni kraj po okupacijom. Pogođen je metkom u srce. Tako braća Jure i Ante nisu dočekali slobodu. Ali nisu zaboravljeni.

Danas će se njihovi prijatelji i rodbina sjetiti ove dvojice heroja. Položit će vijence na poligonu na mjestu Antine pogibije a onda u 10 sati u Vagancu kog spomenika braniteljima. U 12 sati u drežničkoj crkvi bit će služena misa za obojicu.

Drežničku su crkvu agresori pretvorili u ruševine. Crkva je obnovljena!