Sjećanje na pogibiju braće Jure i Ante Pavlića

27 kol

Na današnji dan 1991.  ubijen je metkom u srce Jure Pavlić u Vagancu. Bio je na dužnosti kao policajac. Jednostavno je trebao provjeriti dokumente vozača i suvozača zaustavljenog kamiona. Umjesto da pokažu dokumente oni su pucnjem u srce ubili Juru. U nastalom košmaru poginuli su i teroristi, Jurini ubojice. Točno godinu dana kasnije 27.08.1992. njegov brat Ante pokušao je preko vojnog poligona, pod kontrolom JNA,  doći do svoje kuće. Sav je slunjski kraj tada bio okupiran. Ante je pogođen metkom u srce na isti datum kad i brat Jure samo godinu dana kasnije.

Danas su njegovi prijatelji i rodbina posjetili mjesto stradanja Ante Pavlića na vojnom poligonu a potom su oko 10 sati stigli u Vaganac, na mjesto gdje je poginuo Jure. Tu je spomen obilježje i spomenik braniteljima. Molitvu je predvodio slunjski župnik Mile Pecić. Svratili su na drežničko groblje na grobove braće koja nisu dočekala slobodu.

U 11 sati služena je misa u drežničkoj crkvi koju su Srbi razorili (kao i sve crkve u slunjskom kraju) za okupacije 1991. – 1995. Drežnička je crkva obnovljena. Misu je predvodio slunjski župnik, sudionik ovih događaja: on je sudjelovao na sprovodu pok. Jure. On je napomenuo da rat i okupaciju nisu slučajni. Radi se o paklenom planu koji je razrađen do u detalje: odabran je trenutak, metode i ciljevi. Naš je narod trebao nestati sa ovih prostora. Čudo je Božje da smo se uspjeli obraniti. “Ako Gospodin kuće ne gradi uzalud se trude oni koji je zidaju…” Naš je kardinal Kuharić u najvećoj agresiji na Hrvasku govorio: “Ako tvoju kuću netko zapali ti nemoj njegovi, ako tvoga brata netko ubije ti nemoj njegovog”. To je mogao reći onaj čovjek kojega ne vodi mržnja nego ljubav. Nas danas ne vodi mržnja. Mi imamo snage moliti za one koji su nam nanijeli zlo… Na kraju se pridružio i preč.Mile Čančar. Kod obitelji pokojne braće Pavlić okupili su se prijatelji i rodbina. Lijepe kuće s terasama, vrtovima, njegovanim okolišem. Iznad Korane obnova starog grada Drežnik. Ostaci gradine iz vremena turskih provala svjedoči o burnoj prošlosti. Jezgra ove stare gradine je obnovljena a zatekli smo radnike koji i dalje obnavljaju ostale dijelove tvrđave. Općina Rakovica ima osjećaja i za slavnu prošlost! Danas je u ovaj kraj ušao turizam na velika vrata: grade se lijepe kuće-apartmani. Blizina Plitvica daje ovom kraju niz prednosti. Tako ovaj kraj postaje pravi vrt u kojemu ima svega. A najvrednija stvar ovdje su ljudi koji ovdje žive, djeca koja preuzimaju inicijativu i nastavljaju graditi budućnost…

U Vagancu na mjestu stradanja Jure Pavlića

Drežnička crkva obnovljena je u svoj svojoj ljepoti

Kod obitelji Pavlić

Obnova stare gradine Drežnik nedaleko kuće obitelji Pavlić