Danas sv. Marko Križevčanin – Uoči Male Gospe – Pobjeda vatrenih u Trnavi

7 ruj

Sveti Marko Križevčanin jedan je od trojice hrvatski svetaca. Rođen je 1580. godine u slobodnom kraljevskom gradu Križevcima. Studirao je u isusovačkom kolegiju u Grazu gdje je stupio u Marijinu kongregaciju. Kao svećenički Zagrebačke biskupije primljen je u glasoviti rimski kolegij Germanicum et Hungaricum u Rimu. Tu je u arhivu očuvan i njegov vlastoručni potpis – ‘Marko Stjepan Križevčanin, Hrvat iz Zagrebačke biskupije’. Kao svećenik, Marko se vratio u domovinu i zauzeto djelovao u svom rodnom gradu Križevcima. Na poziv ostrogonskog nadbiskupa Petra Pazmanyia odlazi u sjevernu Ugarsku, gdje pastoralno djeluje među izbjeglim Hrvatima koji su utekli ispred turskoga zuluma. Povjereno mu je upravljanje opatijom Szeplak te mjesto profesora i rektora sjemeništa u Trnavi. U to su vrijeme Košice bile srce mađarskog kalvinizma. U ustanku kalvinista pod vodstvom vojskovođe Rákóczyia napadnut je grad Košice u kojem je bilo katoličkog življa. Marko Križevčanin odlazi u opkoljeni grad kako bi kao svećenik dijelio sakramente. Ubrzo je uhićen zajedno s dvojicom isusovaca: Melkior Grodziecki i Stjepan Pongracz.  Kalvinska vojska je pokušala prisiliti Marka i dvojicu njegovih prijatelja, Melhiora i Stjepana, da pristupe kalvinima, oni su to odbili i time pali u njihovu nemilost. Marku su obećali dati crkveno imanje, samo da se odrekne katoličke vjere i pape.Kroz tri dana su zvjerski mučeni. Nisu se htjeli odreći vjere ni pod koju cijenu. Pogubljeni su 7. rujna 1619. godine.

Markovo tijelo počiva u uršulinskom samostanu u Trnavi. On i njegovi prijatelji proglašeni su blaženima 1905. godine. Svetima ih je proglasio blagopokojni papa Ivan Pavao II. 2. srpnja 1995. godine u svom pohodu Slovačkoj, u kojoj se danas nalazi grad Trnava. Zaštitnik je Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Pripremanje pozornice za sutrašnje slavlje

Sutra slavlje Male Gospe u Slunju – Na trgu pred slunjskom crkvom priprema se pozornica za sutrašnju smotru folklora. Sutra na blagdan Male Gospe 16 sati prodefilirat će kroz Slunj desetak solklornih skupina u živopisnim narodnim nošnjama. U 17 sati svečana misa a nakon mise smotra folklora na povijesnom trgu pred crkvom. U njoj će sudjelovati 8 grupa iz slunjskog kraja i tri skupine kao gosti.

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedila Slovačku 4 : 0. Utakmica je odigrana u Trnavi, lijepom slovačkom gradu. Vatreni su pobijedili s 4 : 0. Bila je to prava nogometna čarolija. Međutim, postoji čudna podudarnost: uoči mučeništva sv. Marka Križevčanina čije tijelo leži u uršulinskom samostanu u Trnavi, hrvatska je nogometna reprezentaciju pobjedila Slovačku! Dakako, radi se samo o športskom natjecanju. Veze Slovačke i Hrvatske su povijesne. U bijegu pred Turcima naši su Hrvati našli  mjesto pod suncem i u Slovačkoj. Čak su ponijeli i imena svojih mjesta iz kojih su morali pobjeći. Nedovoljno su istražene ove veze, migracije i očuvanje nekih elemenata svoga identiteta.

Perisic festeggia con Modric in Slovacchia. Epa

Hrvatska je pobjedila Slovačku sa 4 : 0