Slavlje Male Gospe u Slunju: blagoslov male djece, smotra folklora…

8 ruj

Blagdan Male Gospe ili Marijino rođenje slavi se 8. rujna. Zove se “mala” Gospa za razliku od “velike” Gospe koju slavimo 15. kolovoza kad slavimo Marijino Uznesenje. Ovaj blagdan ima svoje početke u Jeruzalemu u 5. stolječu. Na mjestu Marijine rodne kuće izgrađena je crkva u čast sv. Ani, Marijinoj majci. Ovaj dragi blagdan duboko je ušao u svijest Božjeg naroda.  U narodu se kaže “Gospa  mala – jesen prava!”. Doista danas je u slunjskom kraju pravi jesenski dan. Pomalo sipi sitna kišica, maglovito je. Mala je Gospa početak novog svijeta: Bog izabire jednu neznatno ženu da preko nje dođe k ljudima. Mala je Gospa tako “Božje hodočašće” k nama ljudima. Unatoč protivštinama, odbijanju Božji plan se ispunjava. U generacijama koje prethode Maloj Gospi ima grešnika, pokajnika, grubijana, diktatora…ali nitko nije mogao spriječiti Božji plan. Mala je Gpspa “zvijezda danica” koja naviješta novi dan.

Sinoć su nakon mise u 18 sati vjernici s upaljenim svijećama išli u procesiji oko slunjske crkve. Pjesma i molitva izraz je radosti.

Jutros je slavljena rana misa u 8 sati

Jutros je slavljena misa u 8 sati. Ljudi su podranili  i na ovoj “tihoj” misi dobili Gospin zagrljaj.

Svečana je misa u 11 sati koju prenosi izravno Radio Slunj.

Popodne je vrhunac slavlja: u 16 sati prema crkvi će u procesiji krenuti oko 200 kudovaca obučenih u narodne nošnje. Na misi će pjevati i slaviti Gospu. Na ovu će misu roditelji donijeti malenu djecu koja će biti blagoslovljena po zagovoru Male Gospe. Nakon mise smotra folklora na trgu pred crkvom. Podignuta je velika pozornica na kojoj će desetak folklornih grupa pokazati dio naše kulturne baštine.

Grupa hodočasnika iz Poljske slavila je misu danas u 10 sati u slunjskoj crkvi

U 11 sati