Slunj: slavlje Male Gospe i smotra folklora

8 ruj

Današnji će dan u Slunju kroničar zabilježiti na posebna način. Blagdan Male Gospe po sebi je dan koji okupi vjernike iz Slunja i okolice ali danas je bilo iznimno. Sinoćnja procesija s upaljenim svijećama može se samo doživjeti. A jutros je nastavljeno slavlje čitavog dana. Jutarnja misa ima draž tišine. U 11 sati misu je predvodio vojni kapelan vlč. Milenko Bosanac. Narod je ispunio crkvu i tražio u Gospi utjehu na zemaljskom putovanju koje je ponekad put križa. Župnik nije trebao pozivati na misu u 17 sati. U 16 sati desetak kudova u gizdavim narodnim nošnjima – oko 200 sudionika – prošli su kroz Slunj. Načas su zaustavili promet na D1. Župna je crkva bila premalena za tolike. Došle su majke s malom djecom. Smjestili smo ih u svetište, sakristiju ali dobar dio je ostao pred crkvom. Misu je predvodio vlč. Josip Šimatović, župnik i čuvar svetiša hrvatskih mučenika na Udbini. Oko njega su susjedni svećenici. Župnik je na početku pozdravio kudove i istakao da ovo može samo naša crkva katolička: skupiti najmanju djecu, mlade, one starije u divnom zajedništvu i to okrenute budućnosti. Vlč. Šimatović je Malu Gospu približio ovom narodu. Ona je početak novoga svijeta, svijeta spašenih. Svi su se ujedinili u pjesmi i molitvi. Neki su se osjetili kao u trećem nebu! Na kraju je slijedio blagoslov malene dječice po Gospinu zagovoru. Ne smijemo podcijeniti ovaj blagoslov! Župnik je zahvaljujući na kraju rekao majkama da blagoslivlju svoju djecu. Nije majčin blagoslov bez učinka. Borba za duše naše djece nemilosrdna je. Još je veliki Solženjicin govorio “da je zločin uskratiti djecu sudjelovanje u svetim obredima”.

Svi nisu mogli stati u crkvu

Svetište su okupirala djeca s majkama

Misnici okruženi djecom s majkama

Nakon mise

Smotra folklora – Slavlje iz crkve preselilo se na trg pred crkvom. Smotra folklora koja je prekinuta pred par godina danas je obnovljena. Smotra narodnog stvaralaštva, pjesme, nošnji i kola, ne smije ostati samo u knjigama. Ona treba živjeti u srcima novih generacija. Smotru su otvorili domaćini KUD “Korana”. Iza njih je nastupila dječja folklorna skupina koja djeluje u sklopu KUD-a “Korana”. Iza njih mješovta pjevačka skupina također u sklopu KUD-a “Korana”. KUD “Cetingradska tamburica” svojom pjesmom oduševe svakoga kad god se pojave. Pljesak su izmamili cvitovački kudovci koji pjevaju i sviraju pod imenom “Graničari”. KUD “Lađevčani” pronijeli su glas o našem kraju diljem domovine. KUD “Izvor” Rakovica prati sve događaje u rakovačkoj općini svojom svirkom i pjesmom i šire. Posebni su pljesak izmamili gosti iz Jasenice: njihov KUD “Vila Velebita” odskače originalnošću i ljepotom  narodnih nošnji, napjevima i šalama u kojima se zrcali narodna mudrost.

Sudionici su počašćeni gulašem u prostranoj župskoj dvorani. Ovdje su uz porciju gulaša i čašu pića nastavili svirku i pjesmu. Na pozornici je nastavila zabavljati brojnu publiku grupa “Krivi dur”. Izvodili su pjesme koje se rado pjevaju: od “Moj sokole”  pa do one “Rasti, rasti moj zeleni bore”…Već je prošlo 11 sati a svirka i veselje na trgu pred crkvom i dalje je trajalo…

KUD “Korana” Slunj

 

Dječja folklorna skupina iz KUD-a “Korana”

KUD “Cetingradska tamburica”

Gosti iz Jasenice KUD “Vila Velebita”

KUD “Graničar” iz Cvitovića

KUD “Lađevčani”

Na kraju šećer: KUD “Sv. Mihovil” iz Nikšića