Počela nova školska godina

9 ruj

Danas je počela nastava u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Školska godina završava 17. lipnja 2020. a završni razredi srednjih škola 22. svibnja.  Prvo polugodište traje od 9. rujna 2019. godine do 20. prosinca 2019. godine.

Danas se oglasilo zvono u mnogim školama. Neki su đaci jedva dočekali početak nastave nakon dugih praznika. U mnogim školama prvi dan škole počinje i misom a to znači Božjim blagoslovom. Temelj ove prakse je u svojevrsnom referendumu roditelja: svojim potpisom 99% roditelja želi da vjeronauk bude izborni predmet njihovoj djeci… Danas su u Slunju tako srednjoškolci s profesorima i ravnateljicom u 8 sati započeli novu školsku godinu misom u župnoj crkvi. Za orguljama prof. Anka Čuić. Župnik je pročitao ulomak iz 15. poglavlja Lukina evanđelja o rasipnom sinu. Ovo je najljepši tekst u svjetskoj literaturi! Sin koji je okrenuo leđa očevu domu i upao u blato sebičnosti i frustracija, vođen nostalgijom očeva doma vraća se. Dolazi do susreta, oproštenja, novog početka. “Ovaj sin bijaše mrtav i oživje”! Ljudski život je avantura, drama ali i šansa da se vratimo u Očev dom. Ova su djeca Božji san, on ih sanja kao svoju djecu. Tko ima pravo spriječiti ovoj mladosti život vječni?

U 10 sati crkvu su ispunili osmoškolci s profesorima i i ravnateljem. Za orguljama je bila vjeroučiteljica Ivana. Posebno je bila glasna molitva Gospodnja : Oče naš! Očinski odnos prema Bogu nije prazna riječ. U jezgri ljudskoga bića upisana je nostalgija za Očevim domom. Iako ovu nostalgiju brige i žurba potisnu, ona se javlja u kriznim trenucima. Mnoga su djeca pristupila pričesti.  Nakon blagoslova, čestitke i dobre želje na početku nove školske godine djeci, njihovim učiteljima i djelatnicima u školi. . Djeca su odlepršala u školu. Još su puni dojmova s praznika. Oni doživljavaju tako jednostavnu istinu da je lijepo biti zajedno.

U župskoj dvorani počašćeni su profesori i učitelji obiju škola  kavom, sokovima, kolačima. Rad s mladima u školama traži mnogo strpljenja. Ali, kao što roditelji zaborave na sve žrtve ugrađene u odrastanju svoje djece, tako i učitelji-profesori zaborave na napor koji su ugradili u formiranju generacija  koje će biti odgovorne osobe u lijepoj našoj domovini.

Puna crkva osmoškolaca danas u 10 sati u Slunju

Ponosni smo na ovu dragu djecu koja su otvorena prema istini i ljubavi

Srednjoškolci

Ovogodišnji osmaši malo su privilegirani: oni ove godine primaju sakrament Krizme!

Sretan početak i uspješna još jedna školska godina!