Pred 25 godina: papu Ivana Pavala II na hipodromu u Zgrebu dočekalo milijun ljudi

11 ruj

Dobro se podsjetiti jedne obljetnice! Pred 25 godina trećina Hrvatske bila je još okupirana pa i slunjski kraj. U Hrvatsku je stigao papa Ivan Pavao II 10. rujna 1994. Sutradan 11. rujna 1994. slavio je misu na hipodromu kojom se prilikom okupilo blizu milijun ljudi. U našem godišnjaku tada smo zabilježili: “Za prognane vjernike Slunjskog dekanata  u Karlovcu dobili smo  2.000 ulaznica. Iz Karlovca je krenulo pet autobusa sa slunjskim vjernicima, ostali su otišli dan ranije redovitim prometom, mnogi su se odlučili osobnim vozilom a određeni broj vlakom. U 4 sata ujutro iza ponoći 11. rujna 1994. na autobusnom kolodvoru u Karlovcu smjestili smo se u autobuse. Hladno je, ljudi nisu gotovo oka stisli  od uzbuđenja. Kolone autobusa  kreću se isključivo prema Zagrebu. Na izlasku s autoceste  vidimo već parkirane autobuse. Na rotoru izlazak i pješice prema  hipodromu. Zora sviće i pojavljuje se magla. Prolazimo kontrolu i ulazimo u  prostor koji je idealan  za ovakva slavlja…Neki su došli sinoć ili noćas i zauzeli prostor bliže oltaru. Čitavu su noć probdjeli u molitvi.” Ovaj je papin dolazak bio pravi melem na ranu naroda koji krvari već treću godinu.

Nakon 25 godina ne smijemo zaboraviti suze i molitve, znoj i krv, hrabrost i širinu srca. Otpor koji je pružio naš narod agresiji svijet je morao prepoznati kao i strahovita razaranja od Dubrovnika do Vukovara, porušene crkve, prognane ljude sa svojih ognjišta, ubijenu djecu i starce.  Papa je i tada govorio proročki. Istočna i zapadna crkva koje ovdje žive stoljećima imaju puno toga zajedničkoga. Spomenuo je rijeku Savu koja dolazi iz Slovenije, protječe kroz Hrvatsku, graniči s Bosnom i u Srbiji ulazi u Dunav. “U toj metafori rijeka možemo zapaziti tragove puta kojim Bog  od vas traži  da kročite u ovom povijesnom trenutku”. Uz ratne huškače, koji ni danas ne miruju, čuje se i glas razuma koji nas upućuje na pomirenje.

Dolazak Slunjana iz Karlovca u Zagreb 11.09.1994.

 

 

11.09.1994: prognanici iz slunjskog kraja, smješteni u Karlovac, hodočaste na susret s papom Ivanom Pavlom II na hipodrom u Zagreb