Rijeka: u katoličkoj školi novi prvašići – Mons. Ivan Nikolić srebrenomisnik

22 ruj

U ponedjeljak 9. rujna Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić” u Rijeci dočekala je novu generaciju prvašića. Program dobrodošlice u Velikoj dvorani Škole pripremili su učenici drugih razreda i djelatnici Škole s ravnateljicom Jasnom Buketom. „Ove godine imamo 34 prvašića i ukupno 188 učenika od 1. do 5. razreda. Od toga je osam prijelaza iz drugih osnovnih škola u našu Školu. Svim prvašićima srdačna dobrodošlica. Veselimo se zajedno s njima i jedna smo velika obitelj. Imamo prvaše i petaše prvi puta u Školi za život , ali mislim da je ova škola već počela takav život i nema straha.“ Riječka katolička škola, koja je počela pred pet godina, jedna je od mnogih katoličkih škola doljem Hrvatske i BiH. Naravno, školu ne pohađaju samo katolička djeca. Škola je otvorena svima. U BiH u nekim katoličkim školama ima više djece iz muslimanskih nego katoličkih obitelji. Katolička crkva ima po svijetu mnoštvo osnovnih i srednjih škola te sveučilišta. Po školama i bolnicama katolička je crkva u službi čovječanstva. Kad se pojavi neki negativni slučaj u crkvi o tome se mnogo govori a prešućuje se mnoštvo dobra koje crkva čini na planu školstva, zdravstva (mnoštvo bolnica) i karitativnog rada. 

Prvašići katoličke OŠ “Josip Pavlišić” Rijeka /foto: Riječka nadbiskupija/

25 godina svećeništva mons. Ivana Nikolića – Mons. Ivan Nikolić, predstojnik Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije i župnik u Viškovu, misom je 21. rujna, na blagdan zaštitnika župe sv. Mateja evanđelista, proslavio srebrni jubilej, 25. godina svećeništva. Propovijed je održao riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić čestitajući srebrnomisniku jubilej i zahvalivši mu za 25 godina vjernog služenja Bogu i Crkvi. Brojni su svećenici, kao i župljani, došli čestitati jubilarcu te proslaviti župni blagdan. Svoj doprinos svečanosti euharistije dali su Župni zbor, KUD Halubjan, Ženski zbor “Marinići” i Dječji zbor “Nebeske iskrice”.

 „U svakoj župi koja ti je bila povjerena Crkvu si Božju neumorno obnavljao, duhovno i materijalno, posebno pozornost posvećujući djeci, mladima i obiteljima.“  – rekao je nadbiskup Devčić.