Slunj: misa na poljskom – Danas dva pogreba

23 ruj

Novi radni tjedan. Pomalo pada kiša ali je relativno toplo i zrak je vlažan. Turistička je sezona iza nas ali posezona je dosta bogata. Agencije i dalje dovode turiste u Hrvatsku. Danas je jedna grupa Poljaka zastala u Slunju. Slavili su misu u 10 sati u župnoj crkvi. S njima su dvojica svećenika. Poljski vjernici su svjedoci vjere što se vidi po sudjelovanju u misi, pjesmi i molitvi. Tako su i danas pjevali iz srca, molili pristupili pričesti. Ovaj tjedan očekujemo još jednu grupa Poljaka a zatim  Koreanaca koji će slaviti misu na svom jeziku u slunjskoj crkvi. Ovo je samo potvrda da je naša crkva apostolska i katolička. Katolička znači da je za sve narode, kulture, generacije…Citirao bih jednog Židova koji poručuje katolicima da budu ponosni. Hajka na crkvu zbog pojedinačnih slučajeva ljudske slabosti ili zloće ne smije umanjiti dobro koje crkva čini čovječanstvu u zdravstvu, školstvu, karitasu…Crkva vraća nadu umirućima jer živi uskrsnuće tijela i život vječni.

S poljskim hodočasnicima dolaze redovito svećenici

Danas se održava u Gospiću jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća, najvažnijeg tijela u pomaganju biskupu u pastoralnom vođenju biskupije. U ovo vijeće ulazi predstavnik iz svakoga od šest dekanata te oni koji snagom službe ulaze u ovo vijeće.

Papa Franjo djelatnicima u medijima – Papa Franjo primio je u ponedjeljak 23. rujna u audijenciju djelatnike Dikasterija za komunikaciju i sudionike na Plenarnoj skupštini toga Dikasterija, koja se održava u Vatikanu od 23. do 25. rujna. Komunikacija shvaćena u kršćanskom smislu nije uredski posao, poput oglašavanja. Komunicira se dušom i tijelom; komunicira se umom, srcem, rukama; komunicira se svime. – Malo nas je, ali imamo želju za „misionarenjem“, da pokažemo drugima tko smo i to svjedočenjem, istaknuo je Papa u svom obraćanju.

Danas su dva pogreba u našem slunjskom kraju: u 15.30 sati na slunjskom groblju pokop Anke Jurašin i u Cetingradu u 15 sati pokop Vladimira Puškarića