Grabovac: sjećanje na tri anđela – Preminula Mare Požega

26 ruj

Troje ubijene djece na današnji dan 1991. u Grabovcu ne može ostati u zaboravu. Rodbina i mještani, branitelji i ljudi koji su osjetljivi na ubijanje najmanjih, danas su se okupili u Grabovcu. Stigli su đaci iz rakovačke škole i škole iz Korenice. U 11 sati na mjestu obilježja, nakon odsvirane državne himne, susret je otvorio svojom poezijom o tri nanđela Ante Nadomir Tadić Šutre. Od uglednih gostiju spomenimo izaslanika presjednice RH Kolinde Grabar Kitarović g. Zdravka Vladanovića, izaslanika Hrvatskog Sabora g. Ivana Vukića, izaslanika karlovačkog župana g. Franju Franjkovića, zamjenika gospićkog gradonačelnika g. Ivicu Tomljanovića, načelnika općine Plitvička Jezera g. Antu Kovača, zamjenika cetingradske načelnice g. Tomislava Medveda, ravnatelja NP Plitvička Jezera g. Tomislava Kovačevića, predstavnike općina, škola, crkve.

Slijedilo je polaganje vijenaca pred spomenikom podignutom u spomen na tri anđela. Ponajprije je vijence položila rodbina, učenici i ostali koje smo gore spomenuli. Na kraju se obratio načelnik općine Plitvička Jezera g. Ante Kovač koji zahvaljuje svima koji njeguju ovu uspomenu na poginulu djecu, posebno školska djeca. A stradala djeca su iz općine  Plitvička Jezera. Još je jednu pjesmu (Stina) izrecitarao pjesnik Šutra. Potom se obratio izaslanik predsjednice RH g. Zdravko Vladanović.

Molitvu je predvodio slunjski župnik Mile Pecić koji je bio sudionik ovih događaja prije 28 godina i mjesni župnik vlč. Ivan Hodak. Podsjetio je da ova tri anđela spadaju među 402 ubijene djece u domovinskom ratu. Stradanje nevinih ostaje teško pitanje. Zašto nevini trpe – pitamo se u ovakvim prilikama. Krist, sama dobrota i nevinost, trpio je u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji. Time je Bog dotaknuo patnju nevinih i nitko ne može reći gdje je Bog u patnji nevinih. Ova djeca ostaju u Božjoj ljubavi. Ona su Božji san koji smrt i nikakvo zlo ne mogu prekinuti. Oni su u svijetu gdje nema tuge, jauka i boli, gdje je radost vječna.

Vijenci školske djece

Vijenci i cvijeće rodbine

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović

Vijenci udruga, pojedinaca…

Molitva

 

U 12 sati služena je misa za župnoj crkvi u Drežniku koju je predvodio također slunjski župnik koji je pred 28 godina vodio sprovod ubijene djece. Misi se pridružio župnik Ivan Hodak i korenički župnik mons. Mile Čančar. Župnik Pecić je istaknuo da je ovo što sada činimo najljepše što možemo učiniti za djecu i našu pokojnu braću. Djeca su draga i ona razoružaju svojom nevinošću i najveće grubijane. Dijete je simpatično jer je otvoreno istini i ljubavi.  Ono pruža ruke odraslima da ga povedu. “Ako ne postanete kao djeca nećete ući u kraljevstvo Božje!” – poručuje Krist. Dakako, Krist misli na našu otvorenost ljubavi i istini. Oholost nas može odvojiti od Boga. U oholosti možemo pasti u najdublje blato. Ali Božje milosrđe uvijek nam je otvoreno. Sin koji se vraća Ocu doživljava zagrljaj i gozbu. Ne smijemo podcijeniti snagu molitve. Ona je komunikacija i razgovor s Ocem. Ona je i najbolji lijek protiv trauma, depresija, beznađa, ovisnosti. Molitva nam vraća vedrinu i smisao našeg hoda kroz ovo vrijeme. U ovoj gozbi ljubavi i tri su anđela koji se raduju našoj vjeri i ljubavi, našoj molitvi…(fotografije snimio David Čančar)

Sa mise u župnoj crkvi u Drežniku

                                

Preminula je u 82. godini života MARE POŽEGA iz Lumbardenika 84. Pogreb u petak 27.09.2019. na slunjskom groblju u 15 sati. Za njom žali suprug Luka, kćerka Ankica, sinovi Pave i Pero, zet Damir, snahe, unučad i rodbina

Mare Požega /1937-2019/