Sv. Vinko Paulski – Oživljavanje svečane garde

27 ruj

Danas je spomendan svetog Vinka Paulskog, promicatelja kršćanske ljubavi i milosrđa. Rođen je 1581. godine u malom francuskom selu Pouy. Odlučio se za svećenički poziv premda nije znao što to znači. Imao je buran životni put. Dospio je u ropstvo u Tunis. U jednom trenutku je zapisao: “‘Da sam znao što je svećeništvo, radije bih danas obrađivao zemlju’. U povjerenoj župi susreo se s ljudskom bijedom i siromaštvom. Posebno su ga dirnuli bolesni i bespomoćni ljudi. Uvidio je da se može drugima pomoći na organiziran način. Našao je dobrih ljudi koji su se željeli uključiti u karitativni rad. Tako je osnovao bratovštinu koja će se brinuti za bolesne. Rodila se družba misionara poznatih kao lazaristi. Vraćali su dostojanstvo onima na rubu društva. Snagu za ove aktivnosti crpio je pred Presvetim. Tu je nalazio snagu. Pokrenuo je zajednicu sestara milosrdnica koje su se brinule za bolesne, osnivale bolnice…Nakon Vinkove smrti, njegova milosrdna vojska osnovala je tisuće bolnica, klinika, škola i sirotišta. Sestre milosrdnice dolaze u Zagreb 1844. godine, a u Frankopanskoj ulici podigle su prvi samostan, školu i crkvu.

Jutros je u slunjsko-plitvičkom kraju sunčano. Jutra su svježa ali sunce nas miluje i podiže temperaturu do ugodnih 20 stupnjeva. Danas će mnogi nakon posla posjetiti svoje roditelje negdje na selu, družiti se u ljepoti prirode. Vrhunac odmora je “odmor u Gospodinu “, svetkovanje Dana Gospodnjeg misnim slavljem…

Turisti koriste ove lijepe dane za izlete u Slunj i Rastoke

Večeras zanimljivo predavanje – Večeras u 19 sati u župskoj dvorani u Slunju zanimljivo predavanje: povjesničar dr. Brnardić govorit će o povijesti Slunjske pukovnije. Povod je osnivanje slunjske počasne garde koja će vratiti svečane odore u naše vrijeme i sudjelovati u raznim svečanostima. Jedna je odora napravljena i bit će predstavljena. Dođimo na ovo predavanje i nećemo požaliti.