Danas sv. Luka -Atila u nama – Preminula Vjera Sabljak

18 lis
Danas sv. Luka evanđelist – Danas Crkva slavi autora jednog od Evanđelja sv. Luku evanđelistu, zaštitnika liječnika. Bio je bliski suradnik sv. Pavla, s njim je putovao na misijska putovanja. Sirijac, rodom iz Antiohije iz poganske obitelji, nije bio Isusov učenik, ali je poznavao većinu apostola. Bilježio je marno što je čuo i vidio. Osim trećeg evanđelja napisao je i Djela apostolska koja su prvi zapisi o početku Crkve. Kao liječnik dobro je uočio Isusovu iscjeliteljsku  moć. Posebno ističe Božje milosrđe.
Sv. Luka zaštitnik je župa Lukovo i Lukovo Šugarje /Senjski dekanat/. Onima koji nose ime Luka čestitamo!
Jesen pomalo stiže

Atila u nama – U Italiji je 25 maloljetnika, od kojih je 6 još u predadolesntnom razdoblju, pod policijskom istragom.  Razlog: izmjenjivali su užasne video-snimke, s nasiljem, veličanjem nacizma, pedopornografskog sadržaja grupe pod imenom „the Shoah party“ preko WhatsApp-a. Radi se o djeci iz normalnih obitelji ali u kojima roditelji nisu imali pojma što rade djeca na internetu. Jedna majka je kriomice gledala što sin prati na internetu. Prestravljena osjetila je dužnost da to prijavi, da skrene pažnju na ono što se događa u virtualnom svijetu maloljetnika a koji su nesvjesni u kakvu opasnost srljaju. Ovo nije prvo upozorenje na opasnost kojoj su izloženi maloljetnici. O tom se priča i govori svaki dan.

Ne treba puno pameti da zaključimo da internet nema edukativnu ulogu. Mogao bi imati ali uz suradnju odraslih. Ali ako nema odraslih onda internet postaje prašuma gdje maloljetnici hrane svoj mozak nadražajima, senzacijama. U ovom razdoblju njihov  istraživački nagon je vrlo jak. Pri tom žele zadovoljiti svoju potrebu za ugodnim, ushićenjem. A internet je tu svemoćan. S tri klika oni mogu ući u taj svijet. Sve je na dohvatu ruke. Ali, nitko im ne daje smisao svega toga. Povika na maloljetnike u Zadru zbog silovanja maloljetnice može imati korijene u virtualnom svijetu. Stoga je rad s djecom prevažan. Biti s djecom u njihovom surfanju po internetu nije nasilje nad privatnošću djece. Naprotiv. Vidimo kolika je ljepota odgoja djece u vjeri. Evanđeoska temeljna poruka je živjeti za druge. Po tome rastemo kao ljudi. Atila koji je poharao Europu /prozvan „bič Božji“/ krije se u svakome od nas. Neće li mladi, prepušteni samima sebi, odabrati put Atile?

Kažu da je Atila, koji je poharao čitavu Europu, spalio gradove i sela, došao u sjevernu Italiju. Pred njega je izišao papa u ornatu i s njim kratko razgovarao. Atila se okrenuo i povukao u Aziju! Što mu je papa rekao? Kažu da mu je rekao: “Atila, pokorio si i pobijedio čitav svijet ali sebe nisi pobijedio!”

 

                                

                               

Preminula je u 82. godini života VJERA SABLJAK iz Brajdić sela  193. Pogreb na groblju u Rakovici 18.10.2019. u 16.30 sati. Za njom žale  kćerke Ivanka, Dragica i Jelena, sin Jura, zetovi, unučad, sestre Marija i Kata