Jesen se udomaćila – Odgoj u istini – Otet svećenik u Nigeriji – Preminuo Mile Konjević

30 lis

Jesen je u slunjskom kraju ušla u vrtove, voćnjake, kuće… Sitna kiša pomalo sipi. Grane su okićene kapljicama. Ugodno je kad u kući gori peć. Uglavnom su se ljudi u ovom kraju pobrinuli za drva koja su spremljena za dugu zimu.

Obnova mosta sv. Ivana u Rastokama

Odgoj u istini – Jedna je majka u Italiji prijavila sina koji je učinio ubojstvo. Je li majka to dužna učiniti? Razvila se diskusija na društvenim mrežama. Postavljamo pitanje: trebaju li roditelji prijaviti sina koji dila drogu? Ili, koji nabavlja drogu. Mogu li roditelji gledati kako njihov sin uništava živote drugih ili koji uništava svoj život? Neki su roditelji očajni: bore se između ljubavi prema djetetu i brige za njegovu budućnost. Jedan je otac plakao od radosti kad je sin, ovisnik o teškim drogama,  prihvatio da ide na liječenje u komunu. Sinuo je tračak nade. Neki roditelji očajnički pokušavaju spasiti svoje dijete. Ako dijete učini mali ili veliki lopovluk, ne smiju roditelji biti ravnodušni. Treba djetetu pomoći.

Odnos majke i djeteta je poseban: od prvog zagrljaja nakon rođenja veza ostaje trajna. U teškim životnim situacijama odraslom muškarcu otet će se uzdah: “O, majko moja!”. Zanimljivo da nitko u teškim prilikama ne zaziva oca. Uspjeh u odrastanju je izići jači iz poteškoća. Prevelika ili slijepa ljubav može biti pogrešna. Dijete treba odgajati u istini i ispravljanju počinjene štete. Počev od malih sitnica. Majka je naoružana bogatim iskustvom koje dijete treba tek proći.

Isus je odgajao ljude za istinu. Nije nikoga osudio nego pozvao na obraćenje. Najblistaviji primjer je odbjegli sin koji se vraća u očev dom. Otac je patio s njim kad je okrenuo leđa domu ali se i radovao povratku. Priredio je gozbu sinu “koji bijaše mrtav” a sad je živ.

Otet svećenik Arinze Madu – Katolički svećenik p- Arinze Madu otet je na jugu Nigerije. P. Arinze je vicerektor sjemeništa “Kraljice apostola” u mjestu Imezi-Owa, u državi Enugu. Otet je 28. listopada kad je u sjemenište ušla grupa naoružanih ljudi. Predstavnik policije izjavio je da je policija na tragu otmičarima koji su pobjegli u prašumu. Radi se o strašnom činu – potvrdio je p. Benjamin Achi, direktor biskupijskog ureda za komunikacije i dodao da je pred dva mjeseca ubijen svećenik iste biskupije p. Paul Offu. U ožujku je nađeno beživotno tijelo don Clementa Rapuluchukwu Ugwu koji je otet 13. ožujka navečer. Biskupska konferencja Nigerije upozorava na nesigurnost koja nema presedana navodeći učestale otmice i masakre nedužnog stanovništva u različitim dijelovima zemlje (prema agenciji Fides).

Naoružane bande u Nigeriji

                   

Jučer je preminuo u 81. godini života MILE KONJEVIĆ (Mili) iz Vaganca. Pogreb u četvrtak 31. 10. u 14 sati  na groblju u Vagancu. Za njim žale kćerke Stefana i Blaženka, unučad i ostala rodbina