Sv. Karlo Bor. – Na današnji dan 1991. zapaljena crkva u Cetingradu

4 stu

Danas je spomendan sv. Karla Boromjeskog (umro 1584). Zaštitnik je župe Karlobag: Karlobag je dobio ime upravo sv. Karlu.

Sv. Hubert, zaštitnik lovaca, slavi se 3. studenog. Nedjelja kao Dan Gospodnji ima prednost pa je u mnogim mjestima slavlje sv. Huberta pomaknuto za danas. Tako će lovci Lovačkog ureda Slunj slaviti sv. Huberta danas u 18 sati i to u Cvitoviću. Domaćin je LD “Trčka” Cvitović. Nakon mise u župnoj crkvi slijedi večera – lovački gulaš – uz druženje uz tamburaše i pjesmu.

Lovci s područja Sisačke biskupije u slavili su sv. Huberta jučer u nedjelju 3. studenoga. Svečano misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i povjerenikom za pastoral lovaca preč. Božom Pinjukom koji je na početku pozdravio sve okupljene

U Ogulinu također su jučer slavili lovci sv. Huberta.

Na današnji dan 1991. srpske paravojne formacije na čelu s JNA zapalile su župnu crkvu u Cetingradu. Ova najveća crkva u ovom dijelu Hrvatska nakon okupacije potpuno je razorena: ostala je samo hrpa kamenja.

Crkva u Cetingradu u plamenu 04.11.2019. (crkvu u plamenu snimili su braća Tominci)