Martinje –

11 stu

Danas je spomendan sv. Martina, biskupa u Toursu /Francuska/. Rođen je oko 316. u Sabriji (današnja Mađarska). Otac mu je bio rimski časnik. Po želji očevoj trebao je postati vojnik. Čak njegovo ime, koje dolazi od Marsa, poganskog boga rata, govori o vojničkoj karijeri. Njegov je životni put krenuo u drugom pravcu. U kršćanskom pamćenju ostala je zgoda iz Martinova života: prosjak, prozebao molio ga milostinju negdje kod Pariza. Martin nije imao novca pa mu je odsjekao polovicu vojničkog ogrtača i dao prosjaku. Martin je zavolio evanđelje i u njemu nalazio hranu za dušu. Krstio se i postao revan kršćanin. Štoviše primio je i svećenički red. Kad je umro biskup grada Toursa vjernici su jednoglasno  tražili da on bude biskup. Umro je 397. godine.

Ljubitelji vina uzeli su sv. Martina za svoga zaštitnika iako sv. Martin nema ništa s vinom. Jedino njegov blagdan pada u vrijeme vrenja mošta. Ponekad pretjeruju i iskazuju počasti vinu. Vino je čudesno piće  u ljudskoj povijesti ali ne treba pretjerivati.

Danas župa Brušane (na cesti od Gospića prema Karlobagu) slavi sv. Martina kao svoga zaštitnika.

Bez obzira na vrijeme turisti dolaze u Slunj i Rastoke

Sezona gljiva: ne treba otići daleko od kuće da ih nađemo ali s gljivama oprez! Pitali su jednog dječaka po čemu prepoznajemo otrovne gljive. Dječak je odgovorio: “Po grčevima u želucu!” Može biti i gore od grčeva u želucu.