Nastavlja se maglovito vrijeme – Danas dva sprovoda

26 stu

Štrajk prosvjetara došao je u fazu umora: umorni su roditelji, djeca, umorni su učitelji pa i sindikalci koji ih vode a da ne govorimo o vladi. U svom dnevniku zabilježio sam da su učitelji štrajkali 1994. godine kad je skoro trećina Hrvatske bila okupirana, prognanika je bilo koja stotina tisuća, na nametnuti rat nismo imali čime odgovoriti…Međutim, zanimljivi su neki podaci danas i pred kojih 14 godina. Školske godine 2004/05 u osnovnim i srednjim školama bilo je 577.860 učenika a učitelja-nastavnika 48.084 pa je na jednog učitelja dolazilo 12 đaka. Školske godine 2017/18  bilo je 461.962 učenika i 58.551 učitelj-nastavnik pa na jednog učitelja dolazi 7,89 đaka! Dakle, porast broja učitelja a smanjen broj đaka. Na plaće učiteljima 2005. izdvajano je 3,8 milijardi kuna a 2019. godine 6,3 milijarde kuna. Slažemo se svi da djecu treba pripremati za životnu utakmicu, osposobiti ih znanjem i vještinama i da tu ne treba štedjeti. Blagoslov su djeca i mladi koji su obrazovani i odgojeni tako da su pripremljeni da dijele s drugima i žive za druge. Socijalna osjetljivost, generacijska solidarnost put su u zrelo društvo. Ali, demografija i obrazovanje u bliskom su odnosu. Hoćemo li doći do omjera jedan učitelj -jedan đak?! Koja bi vlada mogla namaknuti plaće tolikom broju učitelja. Realnost života udara nas po glavi. Udarit će i učitelje.  Svekoliki rad na većem broju djece u našim obiteljima bio bi najbolji put u budućnost blagostanja. Pogrešna je krilatica: da bi više novca značilo više djece. Onda bi bogate zemlje imale puno djece a nije tako. One “otimaju” mlade iz “nerazvijanih” zemalja. Nije svejedno hoće li naša djeca koja izlaze iz obrazovnih ustanova biti pripremljena za izazove koji stoje pred nama! Naš nam je profesor u srednjoj školi često puta ovako nabrajao osobne zamjenice: prvo lice ja, drugo lice ja, treće lice moj pas a četvrto lice TI! Nije svejedno kakva će djeca izići iz naših škola. Hoće li to biti visokoobrazovani birokrati kojima će korupcija biti normalna ili će biti ljudi koji će živjeti ideale humanosti i solidarnosti. A oni će biti premijeri, ministri, voditelji instituta, političkih stranaka, ravnatelji škola, dekani fakulteta…Zato je ulaganje u djecu i mlade ulaganje u budućnost.

Riječka nadbiskupija oglasila se u utorak 26. studenoga priopćenjem u kojem se ograđuje od javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića na prosvjednom skupu učitelja i nastavnika održanom 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

 

 

Tmurno i dalje u slunjskom kraju

Smrtno stradao pješak u Veljunu – Doznajemo da je sinoć u 23.20 sati u Veljunu smrtno stradao jedan 73-godišnjak. Na pješaka je naletio kamion dok je pješačio cestom D1 i na mjestu ga usmrtio.

Danas je na slunjskom groblju pokopan mladić Marko Pavlešić koji je preminuo u 31. godini života. Ispratilo ga je veliko mnoštvo naroda.

Na lađevačkom groblju u 14 sati pokopan je Ivan Matanić (učitelj) koji je preminuo u 90. godini života.

 

                     

Preminuo je u 90. godini života IVAN MATANIĆ iz Slunja. Pogren u Lađevcu u utorak 26.11.2019. u 14 sati. Za njim žale sin Željko, snaha Ana, unuke Ivana i Dora, sestre Kata i Marica