Djeca – Zrelost društva – Preminula Milka Plivelić

27 stu

Puna su nam usta brige za djecu. Razumljivo je to. Koliko jedno dijete može promijeniti odnose među ljudima! Grubijan pred dječjom nevinošću postaje mek i osjećajan. Dijete ga razoruža! Djeca su nam draga jer su otvorena prema istini, ljubavi. U njima nema podlosti koju stariji nauče ili prihvate kao obrazac ponašanja. Zašto onda nema više djece? Zašto neki  gledaju na dijete po tome koliko ono košta? Istina rađanje i odgoj djece traži žrtvu, odricanje od svog komoditeta. Zakon umiranja i rasta i ovdje vrijedi: roditelji, majka, umire sebi da bi dijete raslo i napredovalo. Ne stvara li naša civilizacija sebičnjake koji nisu spremni na ovakvo umiranje za drugoga? Zarobljeni sebičnošću neki će radije uzeti psa i njemu pokazivati nježnost. Pas ne traži žrtvu kakvu traži dijete! Ali, isto tako pas ne može pružiti onu ljubav koju može pružiti dijete.

Juraj Frankopan u crkvenom dvorištu (Slunj) sa povijesne distance gleda na naše vrijeme

Zrelost društva – Kao da će nam jutros malo sinuti sunce a onda se opet navukoše oblaci. Ipak, iza oblaka i kiše dolazi sunce! Nazire se završetak štrajka prosvjetara. Kad se odgurne buka i galama, pokušaji nekih da štrajk iskoriste za svoje političke ciljeve, žestoke poruke pojedinaca, onda štrajk ostaje legitimno upozorenje da neke stvari treba mijenjati i uvažiti. Zrelost nekog društva pokazuje se po tome što prepoznaje potrebe ne samo učitelja u ovom slučaju, kojima je reformom školstva nametnut pun koš obveza, nego i drugih korisnika proračuna. Naša vojska na pr. koja uživa ugled u narodu, ne smije osiromašiti tako da je susjedi smatraju igračkom. Previsoku smo cijenu platiti zbog nespremnosti za obranu. Policija, pogotovo granična, ne smije zaostajati u opremi regrutiranju mladih kadrova i njihovom dostojnom nagrađivanju. Naše zdravstvo…Drugim riječima: ako bi jedna interesna skupina bila u svojim zahtjevima nezasitna, to bi stvorilo poremećaje,  socijalne napetosti i na kraju kaos. A u kaosu svi gube.

Papa je posvetio generalnu audijenciju putu u Tajland i Japan. “Dosta je hipokrizije koja govori o miru a prodaje oružje za rat. Zapad je izgubio smisao života”. Najavio je posjet “mjestu prvih jaslica koje je učinio sv. Franjo.

                     

Preminula je u 96. godini života MILKA PLIVELIĆ iz Kestenja 112. Pogreb  u srijedu 27.11.2019. u 14 sati na groblju u Sadikovcu. Za njom žali kćerka Mare i zet Pave iz New Yorka, unuk Ante s obitelji iz New Yorka, sestra Mare i rodbina