Dobri Pastir

17 tra

Nedjelja Dobrog pastira. Slika pastira i stada u naše je vrijeme potisnuta ili posve strana. Mnogima malo govori. Zapravo s podsmjehom ljudi govore o ovcama koje žive u stadu. Međutim ova biblijska slika je iznad svih generacija i svih vremena. Podsjetimo se na izvornu sliku stada i pastira. Pastiri su živjeli sa stadom, brinuli se za ispašu i vodu, dan i noć su bili sa stadom. Stado bez njih bilo bi žrtva vukova i ostalih divljih zvijeri. Pastir u stadu vidi sve “blago”. Malo nam je sad jasniji odnos Krista i Božjeg naroda. U naše vrijeme najbliža slika bi bila slika  djeteta koje je preplašeno ali se u naručju majke smiri. Doživljava mirnoću. Pokušajmo sada shvatiti životni odnos  Krista dobrog pastira i nas. Ne možemo sami bez njega a on nas beskrajno voli i spreman je svega sebe dati za nas. Tu nastaje veza  ili povezanost koja život znači. Nije poniženje za dijete ako se u naručju majke smiri i doživi zaštitu i sigurnost. Nije poniženje za čovjeka ako u Kristu nađe zaštitu i mirnoću koju nitko drugi ne može dati. Pogotovo ne plaćenici koji rade za korist i kad nastupi opasnost oni bježe. Krist nas nikad ne napušta. Ovu životnu povezanost njegujemo i učvršćujemo nedjeljnom euharistijom, misnim slavljem. Danas crkva moli da Božji narod bude obdaren duhovnim pastirima, svećenicima i redovnicima, koji će Božji narod dovoditi Kristu. Duhovni pastiri koji po Kristovu primjeru žive za zajednicu, za Božji narod.

Danas su mise slavljene u slunjskoj crkvi po običaju u 8 i 11 sati (subotom u 18 sati). Lijepi proljetni dan, malo vjetrovit. Neki dovezu starije i nemoćne automobilom do crkve. Neki od njih odlaze i dođu po njih kad završi misa. Čudno:  zar se ne bi mogli pridružiti narodu u gozbi ljubavi.

U Blagaju misa u 14 sati.

170416a

Jutarnja misa u Slunju danas u 8 sati

170416c

U 11 sati

170416d

 

170416f

Jedna od najljepše opremljenih crkva u Blagaju

170416e

Danas u Blagaju nakon mise pred crkvom

 

Snimila ministrantica Marija Turkalj

Vratite nam naše djevojke – Islamistički teroristi Boko Haram-a u noći s 14. na 15. travnja 2014. godine provalili su u jednu državnu školu u mjestu Chibok, na sjeveru Nigerije i, unatoč mjerama sigurnosti, odveli 276 studentica, od kojih se 57 uspjelo osloboditi, a ostalima se zametnuo svaki trag. Roditelji djevojaka nikad nisu izgubili nadu, kao ni međunarodna zajednica, a pokret „Vratite nam naše djevojke“ organizirao je niz priredbi za oslobađanje djevojaka. Srednji vijek se percipira kao mračno razdoblje europske povijesti. A u 21. stoljeću, kod tolikog napretka tehnologije, satelitskih snimaka, može nestati 276 djevojaka iz jedne škole i da je međunarodna zajednica tu nemoćna (ili ravnodušna). 

Misa za ubijene časne sestreRedovnici i redovnice sjetili su se četiriju Misionarki ljubavi (sestre majke Terezije) koje su ubijene 4. ožujka u Adenu (Jemen). Za njih je slavljena misa 16. travnja u bazilici Svete Obitelji u Nairobi-u. Među 4 ubijene sestre jedna je iz Kenije, sestra Mary Judith Kanini. Rođena je u obitelji s osmero djece. Godine 2002. počela je svoju misiju u Jemenu a zadnji je put posjetila svoju obitelj u Keniji 2011.

 

Pitamo se