Pred drugom nedjeljom Došašća – Razočarani kradljivci

7 pro

Isusov dolazak nije prepoznala politička i kulturna elita  Oni su pravili analize, kritizirali, postajali cinici…Zaslijepljeni intelektualnom ohološću uvjereni su bili da oni posjeduju ključeve budućnosti. Oni su određivali Bogu kakav bi trebao biti i kako treba postupati. Ostali su u svojim tlapnjama. A Bog nas iznenađuje. Njegove misli nisu naše misli! Isusov dolazak prepoznali su oni koji nisu bili robovi predrasuda, koje nije zarazio virus oholosti. Ljudi otvorena srca mogli su prepoznati Božju ljubav koja je progovorila na nepredvidiv način. Nije drugačije ni danas. Kad prelistamo neke novine koliko prepotencije u riječima!  Jedan mi je duhovno zapušteni “vjernik” rekao da on poštuje “božanstvo”. On zna da je nekakva tajna pred nama, da u njoj živimo, da nas obuhvaća. On je poštuje i moli da mu se pogled razbistri. Što s onima koji misle da oni sve znaju, da su gospodari znanja i da oni određuju što je istina. Takvi nam žele ukrasti advent i Božić, strpati ga u svoje klišeje, od njega napraviti zaradu…Isus kaže da će se jedan uzeti a drugi ostaviti…U takvom svijetu živi vjernik i nevjernik. Vjernik se oslobađa sljepoće srca i gleda svijet Božjim očima. Sutra, na drugu nedjelju Došašća govori se o sudu i obraćenju. U vremenu možemo donositi plodove obraćenja, ulaziti u istinu. Ali vrijeme je jednokratno, neponovljivo…

Danas u Slunju

Razočarani kradljivci – Austrijske biskupije bore se s krađama po crkvama. “Salzburger Nachrichten” daje pregled krađa po crkvama i mjerama koje se poduzimaju u njihovu sprečavanju. Pod naslovom “Crkve ne smiju biti samoposluge”  list navodi da kradljivci ne kradu samo liturgijske predmete ( raspela, kipove, monstrance, posudice za hostije, kaleže i svijećnjake) nego i škrabice. Mnoge su crkve pod videonadzorom kaže glasnogovornik za tisak biskupije Graz Thomas Stanzer. Škrabice se svaki dan prazne a liturgijski predmeti su dobro dokumentirani pa se ne mogu utržiti. Digitalizirane liste  omogućuju policiji brzu potragu za ukradenim predmetima. Trgovine koje se s tim bave odmah bivaju upozorene kao i potencijalni kupci. Glasnogovornik dodaje da profesionalnim lopovima nikakva zaštita nije zapreka.

U javnosti vlada uvjerenje da se u crkvi čuvaju zlatni predmeti. Međutim, to je zabluda! Kradljivci se moraju razočarati! Liturgijski predmeti kao što su kaleži, ciboriji, monstrance…nisu od zlata. Kaleži su od običnog željeza a nanesen je tanki sloj pozlate iznutra. Ta se pozlata izbriše dugom uporabom pa biskup kod vizitacije zna upozoriti župnika da dade takav kalež “pozlatiti” tj. nanijeti sloj pozlate. Nema nigdje kaleža od čistoga zlata. Istina, neki sveti predmeti imaju povijesnu i umjetničku vrijednost. Takvi su predmeti registrirani i čuvaju se u muzejima pod dobrom zaštitom. Što se tiče krađa po našoj biskupiji i općenito Hrvatskoj na udaru su uglavnom škrabice. U njima je metalni novac čija vrijednost  nije velika. Naivni kradljivci misle da su u škrabicama velike svote novca. Međutim razočaraju se kad vide sitniš. Kažu da su novčanice htjele ući u raj. Sveti je Petar odmah pustio one od lipe, dvije, pet kuna pa i deset . Ali one od 50, 100, 500 ili 1000  kuna nikako nije dozvolio ulazak u raj. Zašto? Jer nikad nisu bile u crkvi.