9 milijuna djece živi u ropstvu

17 tra

U našoj svakodnevnici zaboravimo na druge ljude u nevolji. Borimo se za što bolji standard, nezadovoljni smo što nemamo veće plaće. Prodajemo nezadovoljstvo. Obratimo načas pozornost na 9 milijuna djece koja žive u ropstvu. Jeftini fizički rad, siromaštvo, nedostatak smisla, razdori u obitelji, gubitak osjećaja za zajednicu… razlozi su maloljetničkog ropstva i zloporaba koje se nastavljaju i danas, 200 godina nakon abolicije ropstva. Ropstvo obuhvaća najmanje 9 milijuna djece.

Dan protiv ropstva djece obilježava se svake godine 16. travnja. “Želimo dati glas milijunima djece, upozoriti na dječje ropstvo i tražiti mjere da se iskorijeni ovaj bič 21. stoljeća” – poručuje Središnjica salezijanskih misija pozivajući na globalnu kampanju pod naslovom “Pokidajte njihove lance”.

Tvornice opeka i tekstila u Afganistanu i Indiji koriste djecu za radove u ropskim uvjetima. U Brazilu ih iskorištavaju za rudnike. U Myamaru rade na poljima šećerne trske. U Siera Leone u traženju dijamanata, u žetvi u Republici Kongo, u  žetvi pamuka u Egiptu i Beninu, kakaoa u Obali Bjelokosti. U mnogim drugim krajevima milijuni djece i mladih iskorištavaju se svaki dan u kućnim poslovima, prostituciji, prosjačenju.

U Kolumbiji, Indiji, Beninu, Obali Bjlokosti, Maliju salezijanski misionari susreću se s ovom tragičnom realnošću tražeči načina da ponude djeci, žrtvama ropstva, mogućnost kako bi postali protagonist svoga života kidajući tako lance koji ih sapinju.