Prva Pričest u Donjem Lapcu

18 tra

Župa Rođenja BDM u Borićevcu spaljena je 1942. godine, narod protjeran i nije se mogao vratiti na svoja ognjišta. Stradanje katolika u ovom kraju bila je tabu-tema pola stoljeća (za vrijeme komunizma). Prognani ljudi našli su mjesto pod suncem po drugim krajevima, rodila se nova generacija koja je zaboravila na svoje korijene. Spaljena crkva u Borićevcu dugo godina je u obnovi. Problem je što mjesto nema vjernika ili tek mali broj. U međuvremenu prognani Hrvati iz BiH našli su nužni smještaj i u Donjem Lapcu nakon 1995. Tako je ovdje zaživjela zajednica vjernika (koja se okuplja u prostorijama dječjeg vrtića). Zajednicu je vodio zadnjih godina župnik iz Korenice vlč. Stipe Zeba te je pripremio lokaciju za crkvu i župni stan. Načelnik općine g. Obradović pružio je podršku u dobivanju lokacije i dozvole za crkvu te bio prisutan kod polaganja kamena temeljca. U općini D. Lapac inače, koja broji 1500 žitelja, oko 500 je katolika. Tako je praktično sjedište župe Borićevac u D. Lapcu. Župnik je vlč. Dino Rupćić koji uz Lapac od prošle godine vodi brigu i o maloj zajednici u Srbu i vjernicima župe Zavalje.  

Pred godinu dana, točnije 27. svibnja 2015. godine,  biskup mons. Mile Bogović postavio je kamen temeljac crkve i župnog stana u Lapcu. Radovi su dobro napredovali i crkva sa župnim stanom dobit će ovog ljeta uporabnu dozvolu.

2705151a

27.05.2015. biskup Bogović blagoslovio je temelje crkve i župnog stana u Lapcu (foto M. Pecić)

U nedjelju 17. travnja vjernici Donjeg Lapca posebno su radosni. Četvero djece pristupilo je Prvoj Pričesti. U ovom slavlju sudjelovala je čitava zajednica koja se još okuplja u prostorijama dječjeg vrtića. Župnik vlč. Dino Rupčić ima razloga za radost: zajedno raste živa crkva i ona od betona. Ovoj Prvoj Pričesti u Lapcu raduju se vjernici diljem Hrvatske.

1704161a

Vlč. Dino Rupčič s prvopričesnicima

1704161c

 

1704161e

Pogled na crkvu i župni stan u završnoj fazi izgradnje

1704161d

Crkva je dobila već fasadu

270515b

Kamen temeljac za crkvu u Lapcu blagoslovio je papa Ivan Pavao II u Splitu 04.10.1998. godine (iz našeg arhiva)

Jučerašnje fotografije snimio je naš suradnik legendarni snimatelj u ratu i miru Vlado Butina!