Sv. Stjepan – Misa s biskupom u 11 sati u Slunju

26 pro

Odmah po Božiću crkva slavi Svetog Stjepana prvomučenika. Bio je jedan od sedam đakona u prvoj crkvi. Propovijedanje Isusove radosne vijesti dovelo ga je do osude za “bogohuljenje”, a potom i do smrti kamenovanjem. Apostoli su osjetili potrebu oformiti svoje pomoćnike koji bi radili u podjeli pomoći siromašnima. Tako nastaju đakoni. Prvotna im je zadaća bila paziti na red kod zajedničkih molitvenih susreta, dijeliti vjernicima poklone i nositi euharistiju bolesnima i utamničenima. Najugledniji i najenergičniji među đakonima bio je Stjepan. Tek što je počeo djelovati istaknuo se revnošću i čudesima, koja je Duh Sveti činio preko njega. Navukao je na sebe mržnju starih Židova zbog plemenite i smione slobode kojom je naviještao evanđelje u svakoj prigodi. Dok su ga kamenovali na smrt molio je za ubojice.

Jutarnja misa u Slunju u 8 sati

Jutarnja misa u Slunju u 8 sati

Jutros je slavljena rana misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Gotovo puna crkva naroda. Prohladno jutro s blagim mrazom. Sunce je obasjalo slunjski kraj i blagdan sv. Stjepana pretvorilo u proljetni blagdan.  

Drugu misu u 11 sati predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović. Ovo je već tradicija da biskup Bogović Stjepanje slavi u rodnom Slunju. Time želi podijeliti božićnu radost s vjernicima slunjskog kraja. Biskup je sv. Stjepana stavio za uzor u mijenama ovoga vremena. Vjernost Kristu ne dolazi u pitanje bez obzira na poteškoće s kojima se vjernik susreće. Sveti Stjepan ostaje na strani ljubavi: on moli za svoje progonitelje.

Nakon mise zaigralo je pred crkvom božićno kolo “Janje moje” koje bi trebalo biti zaštićeno kao kulturna baština. U kolo se rado uhvate i mladi što je dobar znak da će ovo kolo živjeti i u budućnosti. .Nakon mise prisutni su mogli pogledati u župskoj dvorani izložbu fotografije (autor Vlado Butina) koje prikazuju život prije tehnološke revolucije. Od pranja rublja do čijanja perja. Izložbu je pogledao i biskup mons. Bogović.

Misa u Slunju u 11 sati

Sa mise u Slunju u 11 sati

Kolo “Janje moje” nakon mise pred slunjskom crkvom

Nakon mise pred crkvom

Izložba fotografija o životu u prošlim vremenima u slunjskom kraju (u župnoj dvorani)