Pohod obitelji u Malom Vukoviću – Preminula Marija Perak

30 pro

Jutros je minus tri stupnja u Slunju, vedro je i temperatura odgovara ovom razdoblju godine.

Danas od 9 sati počeo je pohod obitelji u naselju Mali Vuković /župa Slunnj/. Naselje se proteže uz cestu koja iz Slunja vodi prema Cetingradu. U planu je obilazak blizu 50 obitelji. U pratnji župnika tri su ministranta: Marija, njezin brat Filip i Niko. U prvoj smo obitelji koja nosi prezime Nakić.  Spuštamo se do triju obitelji Stipetić. Sjednemo i malo popričamo. Posjećujemo obitelji Vlašić, Kampić, a onda Cindrić i jedna obitelj Obajdin. U  relativno malom prostoru pet praznih kuća ili bolje rečeno koje se koriste povremeno. Penjemo se na Golubovo brdo. Svega četiri obitelji koje se prezivaju Cindrić. Pogled na okolicu! Uz glavnu cestu obitelji Stipetić, Kampić, Moćan, Živčić, Kuterovac. Nakon molitve gospođa Roze Kuterovac nudi nas toplom masnicom. Ližemo prste ali ne smijemo sve pojesti. Moramo biti pristojni! Posjećujemo jednu obitelj Bogović a onda Cindriće. Obitelj Turkalj vratila se iz Švicarske. Zar Hrvatska nije ljepša od Švicarske! Kod pjesnika i umjetnika Mile Turkalja. Bori se s bolešću i raduje svakom novom danu. Okružen je svojim djelima uglavnom u drvetu. Ministranti s čuđenjem gledaju te neobične likove. Slijede prezimena Lovrenčić, Bogović, Kuterovac. Vraćamo se na županijsku cestu i ulazimo u početak naselja G. Taborište. Kod obitelji sutkinje Nade. Dolazimo k Turkaljima. Tu je i general koji nas je srdačno dočekao. U kući našeg ministranta Petra Turkalja a onda kod obitelji vodećih ministranata Filipa i Marije Turkalj.  Posjetili smo još obitelj Jože Turkalja i završili kod obitelji Vjeke Moćana. Blizu je sedam sati. Obišli smo 46 obitelji u kojima živi  92 stanovnika. Ima čak 15 samačkih domaćinstava.

Lijepi dan, sunčan, pomalo burovit. Zrak čist i užitak ga je udisati punim plućima. Susreli smo mnoge drage ljude, porazgovarali, saslušali bolesne i usamljene. Samoća je najteži problem s kojim se susreću. Sve možemo lakše podnijeti ako smo zajedno, ako posvetimo jedni drugima koji sat vremena.

Kod obitelji Vlašić

Naš je Filip sjeo uz baku koja je prevalila 90.

Dosta je bili Švicarske!

Trenutačno je sama ali ima netko doći

Bijeli stolnjak, blagoslovljena voda, raspelo i škropilica koja raste oko kuća

Bolesni i nemoćni nisu odbačeni

Ona ima još živog tatu koji je posjeti

                     

Preminula je u 86. godini života MARIJA PERAK iz Podcetina 90. Pokopana je 30.12.2019. u 15 sati na groblju u Cetingradu. Za njom žali sestra Slavka, nećakinje i nećaci